Compromís presentarà "desenes d'esmenes" als PGE per a demanar un pla integral "de futur" per a la costa valenciana

Guardar

mulet
mulet

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat que la formació presentarà "desenes d'esmenes" als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) en les quals demanarà un pla integral "de futur" per a la costa valenciana i inversions "concretes" per a les platges de la Comunitat.

Mulet ha assenyalat que Compromís ha rebut "moltes" peticions d'ajuntaments en els quals la formació té representació per a demanar inversions "concretes" per a les platges valencianes, que, segons ha assenyalat, s'emmarquen en la mateixa petició genèrica d'abordar la problemàtica de la costa, que pateix greus problemes d'alteracions en la dinàmica litoral.

Aquests "problemes", ha indicat el senador, són causats pels efectes "cada vegada més habituals i continus" dels temporals, el canvi climàtic, el "progressiu" increment del nivell de mar, així com un urbanisme "salvatge i permés durant dècades" i una política "erràtica" de Costes de "voler ser exemplaritzant en alguns punts del territori per a compensar els ulls grossos en altres llocs", ha indicat Compromís en un comunicat.

Mulet ha denunciat que "bona part" de les "minses" partides dels últims pressupostos "no s'han executat" i "moltes de les actuacions s'han limitat a abocar milers de tones d'arena a la mar temporal després de temporal o a la regeneració d'espais que tornen a ser engolits".

Per això, ha exigit actuacions "assenyades, sostenibles i de futur" per a les platges. "No entenem el criteri ni les prioritats del Govern, que no té una visió global del territori", ha agregat. En concret, Compromís sol·licitarà polítiques actives de regeneració de costes en totes les comarques valencianes, "des de la Vega Baixa fins al Baix Maestrat".

Mulet ha lamentat que "des de fa anys ha fallat una visió global de tot el litoral, mentre es permetia en municipis concrets la construcció indiscriminada d'espigons, ports esportius o altres actuacions agressives i es recuperava terreny a la platja, però sempre a costa de municipis veïns, de manera que perquè un poble guanyara platja un altre la perdia".

En aquest context, ha criticat que la concepció del litoral del PSOE i el PP "continua sent la de l'obra paternalista a costa del municipi governat pel partit". "No és el moment de pegats, sinó d'una visió global, innovadora i que entenga que no es pot anar actuant en un poble aïlladament sense tindre una planificació de tot el litoral i uns criteris clars", ha asseverat.

A més de peticions "detallades", Compromís exigirà un fons per a actuacions urgents amb la finalitat de poder actuar "amb agilitat" i per a "afrontar d'una vegada els problemes que pateix el litoral valencià, amb estudis de dinàmica litoral, defensa i propostes de millora a les jugades amb problemes i anticipar-se a l'efecte del canvi climàtic".

A tot això se suma la reivindicació de l'impuls d'accions "específiques" per als punts de la costa més afectats pels recents temporals o la consideració de projectes experimentals de baix impacte ambienta, que "s'utilitzen amb èxit en altres països", com les malles geotèxtils en el fons de la mar que fixen l'arena i detenen la força de les ones.

Destacats