Compromís s'oposa a la supressió dels jutjats de violència de gènere que anuncia el govern central

Guardar

Mónica Álvaro, diputada en Les Corts per Compromís
Mónica Álvaro, diputada en Les Corts per Compromís

El grup parlamentari Compromís ha anunciat la presentació en Les Corts d'una proposició no de llei amb què s'insta el Govern d'Espanya a mantenir l'actual ordenació de la planta judicial pel que fa als jutjats específics contra la violència de gènere per tal de garantir una distribució territorial de proximitat, així com ampliar el nombre de jutjats especialitzats per tal de garantir la comarcalització dels jutjats de violència de gènere.

Segons ha explicat la diputada Mònica Àlvaro, el Ministeri de Justícia del Govern d'Espanya, mitjançant el 'Reial decret 954/2022, de 15 de novembre, de creació de setanta unitats judicials corresponents a la programació de 2022 i adequació de la planta judicial' ha presentat una reordenació de la planta judicial de tot l'Estat. Aquesta reordenació afecta notablement a diverses comarques del País Valencià. Pel que fa a València proposa una concentració dels onze jutjats contra la violència de gènere a cinc, fent desaparéixer la presència d'aquest tribunal de localitats com Xàtiva, Quart de Poblet, Carlet, Montcada, Catarroja i Picassent.

Pel que fa a les comarques del sud, la proposta impacta sobre Benidorm, Alacant i Elx. La qual cosa no només afecta les persones que viuen a aquestes localitats, sinó també als municipis del voltant que depenen d'aquests jutjats. "Una reorganització que busca combatre la sobrecàrrega dels jutjats, però que té com a conseqüència allunyar a les víctimes del recurs judicial. Tot això dificulta unes situacions que ja són molt complicades per a les víctimes; les dones i els seus fills i filles", ha afegit Àlvaro.

Des de Compromís es destaca que aquesta reorganització va en direcció contrària de l'especificat a l'informe de la Fiscalia de la Comunitat Valenciana de 2022 on s'assenyala la necessitat de més jutjats penals especialitzats en violència de gènere per tal de facilitar l'especialització dels jutges penals. Així mateix, cal destacar en aquest mateix informe, la valoració positiva que es fa en relació amb les unitats forenses de valoració integral de violència sobre la dona (UFVI), en assenyalar que el fet d'haver comarcalitzat quatre d'aquestes unitats fora de la capital té com a conseqüència una reducció dels temps de treballar dels jutjats.

Per a Àlvaro "totes les evidències constaten que el que vol escometre el Ministeri és una errada. Apropar els serveis judicials relatius a la violència de gènere millora l'eficàcia d'aquests, així com l'atenció de les víctimes, la qual cosa resulta fonamental per garantir que es duga a terme el procediment judicial de la millor manera possible per a les víctimes. Reclamem una rectificació".

Arxivat a:

Destacats