Compromís insta a Sanitat a prendre mesures urgents amb l'Observatori de Salut de les Dones contra la violència obstètrica

Guardar

Mónica Álvaro, diputada en Les Corts per Compromís
Mónica Álvaro, diputada en Les Corts per Compromís

La diputada de Compromís en Les Corts Valencianes, Mònica Àlvaro, ha assenyalat hui la gravetat que la Convenció sobre l'Eliminació de totes les formes de Discriminació contra la Dona de l'ONU (CEDAW) haja emés una nova condemna a l'Estat espanyol per un cas de violència obstétrica.

Com explica la parlamentària, la mateixa setmana del 8 de març (la CEDAW va adoptar la decisió el 24 de febrer de 2023 i ha publicat el dictamen el 7 de març) ens trobem front en una nova condemna que suposa el reconeixement formal d'un nou cas de violència obstétrica que va tindre lloc en 2009 a Sevilla. La tercera condemna a l'Estat espanyol per part de la CEDAW.

Àlvaro indica que "l'obstétrica és un tipus de violència contra les dones molt invisible, tan éssí al fet que encara hem de fer front al negacionismo d'aquest tipus de violència i a fortes resistències per a prendre mesures al respecte, per això és tan important que dones que ho han patit hagen reclamat davant organismes internacionals la situació que han patit en l'Estat espanyol".

Recentment el parlament espanyol ha legislat al respecte, a través de la Llei sobre salut sexual i reproductiva i de la interrupció de l'embaràs. Des de Compromís se celebra que s'aprovara el reconeixement en la definició de violència contra les dones a l'àmbit reproductiu en l'article 2.7 d'aqueixa llei.

"Si bé considerem que la llei podria haver anat més enllà -ha afegit Àlvaro- i así ho vam proposar amb una sèrie d'esmenes que no es van acceptar, esperem que aquest reconeixement legislatiu siga suficient per a desenvolupar polítiques que puguen fer front a aquestes situacions i sobretot previndre i evitar nous casos de violència obstétrica".

Des de Compromís s'insta al Ministeri de Sanitat a prendre mesures urgents mitjançant l'Observatori de Salut de les Dones contra la violència obstétrica atenent al fet que la CEDAW en la seua sentència recorda que els Estats tenen l'obligació d'adoptar mesures apropiades a fi de modificar o abolir no solament les lleis i reglaments, sinó també costums i pràctiques que constituïsquen discriminació contra les dones. "A més, cal recordar que l'Estat espanyol té l'obligació de proporcionar una reparació plena, inclosa una indemnització financera en la víctima, de la mateixa forma que amb les condemnes precedents de les quals encara no sabem si això s'ha produït ja", ha assegurat Àlvaro.

Destacats