Compromís insta el Consell a iniciar ja els tràmits per a la reversió pública del departament de salut de Manises

Guardar

El portaveu de Sanitat de Compromís a Les Corts, Carles Esteve
El portaveu de Sanitat de Compromís a Les Corts, Carles Esteve

Compromís ha registrat en Les Corts una proposició no de llei per instar el Consell a comunicar amb efecte immediat a l'empresa concessionària del departament de salut de Manises l'inici dels procediments de reversió per tal que aquesta siga efectiva en temps i forma, davant la finalització del contracte de gestió en maig de 2024.

Segons explica el portaveu adjunt Carles Esteve "amb aquesta iniciativa parlamentària proposem que el govern valencià comence a realitzar ja les actuacions necessàries per a preparar la recuperació de la gestió pública directa de Manises en condicions de seguretat jurídica, garantint la millor qualitat i condicions tant del personal com de l'atenció sanitària".

L'hospital i el departament de salut de Manises es troba gestionat des de l'any 2009 per l'empresa privada L'horta Manises SA, que pertany al Grup Bupa-Sanitas, fruit d'un contracte subscrit amb la Generalitat Valenciana, governada en aquell moment pel Partit Popular, per a dipositar l'atenció de la sanitat pública del departament en mans de l'empresa.

Com indica Esteve "l'atenció sanitària per part de l'empresa concessionària en el departament de salut de Manises s'ha basat, en els darrers anys, en el desmantellament de l'atenció primària en els municipis on ha de donar atenció, en la precarietat laboral dels professionals sanitaris, la manca de personal, en l'acumulació de beneficis i incompliments de pagament amb la Generalitat".

Així mateix, des de Compromís es denuncia que la manca de preocupació per l'atenció primària per part de l'empresa s'ha vist evidenciada pels incompliments en el manteniment i construcció de centres de salut i centres d'especialitats, que fins i tot han fet que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública haguera de fer-se càrrec de la construcció d'un centre de salut en Riba-Roja de Túria, o d'un centre d'especialitats per a Bunyol i Chiva, centres que haurien d'haver sigut construïts i posats en marxa per part de l'empresa concessionària.

Pel que fa al personal, i d'acord amb l'auditoria de la Sindicatura de Comptes, en aquest departament privatitzat l'empresa paga uns salaris als professionals sanitaris que, de mitjana, són un 9,5% inferiors als que perceben els professionals sanitaris que treballen en el conjunt de la sanitat pública valenciana, i també aquest departament compta amb la pitjor ràtio de facultatius per habitant de tots els departaments de salut valencians, tenint només 2,33 facultatius per cada 1.000 habitants, quan la mitjana en la sanitat valenciana és de 2,75.

A més, durant la pandèmia de la COVID-19, l'empresa concessionària va mostrar de nou el seu afany per maximitzar els beneficis a costa de la salut de la població i del treball dels professionals, havent finalitzat en massa els 576 contractes de reforços COVID del departament, dels quals, en juny de 2021, amb la pandèmia encara afectant greument a la població, només quedaven 24 contractats. Aquesta situació contrasta amb la dels departaments de salut de gestió pública, on els contractes de reforç COVID van ser renovats i on la immensa majoria d'eixes places s'han convertit en estructurals per garantir que l'augment de personal perdure en el sistema sanitari.

Per a Esteve cal ressaltar que "com a resultat d'aquesta política empresarial que prima el benefici econòmic a l'atenció a la salut, l'empresa concessionària, L'horta Manises SA, va tindre uns beneficis, només en l'any 2020 (el primer any de pandèmia), de 18,3 milions d'euros, un 88,6% més que l'exercici anterior". A pesar dels ingents beneficis de l'empresa, aquesta manté un deute amb la Generalitat, des de 2009, relatiu a les seues liquidacions pendents, de 373 milions d'euros.

"Quan en maig de 2024 finalitze el contracte de concessió de Manises aquest departament de salut ha de tornar a una gestió pública que pense en l'atenció a la salut de les persones, en una atenció primària digna en els municipis i en unes condicions de treball dignes per als sanitaris, i no en el benefici econòmic d'un grup empresarial. I per aquest motiu, cal començar a treballar des d'ara per a fer efectiu el procés de reversió del departament de salut perquè torne a ser públic amb garanties i acabar amb la precària atenció sanitària gestionada per l'empresa concessionària", ha conclòs el parlamentari de Compromís.

Arxivat a:

Destacats