Compromís insta a què la reciprocitat entre televisions autonòmiques siga una realitat

Àlvaro: "A més de seguir reclamant al govern central un segon múltiplex instem a estudiar la viabilitat d’aprofitar la banda ampla del múltiplex existent per fer efectiva l’emissió al nostre territori de les televisions públiques en la nostra llengua"

Guardar

La diputada i portaveu de Compromís, Mònica Àlvaro
La diputada i portaveu de Compromís, Mònica Àlvaro

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Àlvaro, i el diputat Josep Nadal ha registrat una proposició no de llei amb què reivindiquen novament davant del Govern Central el segon múltiplex que permetria una reciprocitat total amb la resta de cadenes autonómiques de l’Estat espanyol.

A més la proposició de Compromís planteja una alternativa mentre el segon múltiplex no siga efectiu, en concret s’insta al Consell a estudiar com a via alternativa la viabilitat d’aprofitar la banda ampla de l’actual múltiplex per fer efectiva l’entrada al nostre territori de TV3 i IB3, les altres televisions públiques en la nostra llengua. "Parlem d’una alternativa tecnològica de redistribució de l’ample de banda per aprofitar millor el múltiplex existent que ja s’aplica en altres territoris en pro de la reciprocitat i que creiem que també podríem usar ací", ha assegurat Àlvaro.

Segons ha explicat la parlamentària de Compromís, "la recent experiència d’emissió simultània entre la televisió pública valenciana, catalana i balear, ha posat de manifest els bons resultats que pot donar l’intercanvi de produccions entre els tres territoris. L’adquisició de continguts es fa cada volta més complicada, donat la velocitat en la qual es produeixen canvis en el model de consum televisiu, per això es fa necessari la recerca de ferramentes per a poder fer front a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes". El compliment del dret a la informació no es pot entendre sense el pluralisme polític, cultural, lingüístic i social. Les televisions públiques han de donar resposta a eixos drets i a eixa pluralitat, en totes les seues vessants. La reciprocitat entre els territoris que comparteixen la mateixa llengua no és una reivindicació nova. Aquesta mesura és fonamental perquè es puga complir eixa pluralitat. A més a més, son diversos i importants els moviments i demandes per part de la societat valenciana que reivindiquen la reciprocitat i sinèrgies en aquest sentit.

Per a Nadal "la importància de la vertebració de la llengua i de l’accés a la informació es suma ara als beneficis que pot implicar aquesta mesura cap a les produccions audiovisuals, tant les valencianes com les dels altres territoris, es tracta d’una oportunitat per al sector audiovisual, per a les cadenes autonòmiques i, per descomptat, per als ciutadans i ciutadanes que podran rebre continguts dels territoris amb els quals comparteixen una llengua comú".

"Per això, -ha afegit la portaveu adjunta- la posada en marxa de la reciprocitat entre les televisions dels tres territoris és cada volta més urgent per no deixar escapar més temps, l’oportunitat de compartir, posar en comú i garantir així el dret d’accés a la informació".

Finalment, amb esta proposició no de llei, Compromís reclama també que es faciliten les mesures necessàries per permetre que À Punt puga adherir-se a la plataforma digital de continguts compartits "Bon DiaTV" on ja es troben presents les televisions balears i catalanes. Així com s’insta al Consell a dur a terme una revisió de les llicencies de TDT per tal de comprovar l’estat de compliment de les concessions de les mateixes.

De la mateixa manera Compromís ha demanat al Congrés i el Senat via esmenes als Pressupostos el segon múltiplex, al qual la coalició no renuncia. "Esperem que bé al Congrés o al Senat el PSPV es sume a la nostra reivindicació", ha indicat Àlvaro, qui també avança diverses iniciatives al voltant de la reciprocitat en la Cambra territorial.

Destacats