Compromís i PSPV consensuen una moció que reivindica un Port de València "tant sostenible com competitiu"

L'oposició defensa l'ampliació nord “sense falsos ecologismes” i exigeix fons ‘Next Generation’ per a regenerar les platges del sud

Guardar

Las exportaciones valencianas inician el año con un crecimiento del 2,8% en enero
Las exportaciones valencianas inician el año con un crecimiento del 2,8% en enero

Els partits que conformen l'equip de govern de l'Ajuntament de València, Compromís i PSPV, han aconseguit un acord per a presentar una moció "consensuada" que reivindica que el Port de València siga "tant sostenible com competitiu". I s'exigeix: un estudi paisatgístic sobre l'impacte que tindria l'ampliació nord a les platges del Cabanyal i la Malva-rosa, un estudi de mobilitat que emmarque l'ampliació en l'objectiu de ser ciutat descarbonitzada en 2030, i que regenere les platges del sud afectades per anteriors ampliacions.

El govern del Rialto ha presentat aquesta moció en el Ple de l'Ajuntament, que ha tirat endavant, com a alternativa a les tres presentades pel PP, Ciutadans i Vox relatives a la regeneració de les platges i l'ampliació nord del port valencià.

L'alcalde de València Joan Ribó (Compromís) ha destacat l'"acord positiu" amb els seus socis de govern socialistes per a enquadrar el plantejament del port amb la defensa del patrimoni natural.

En concret, aquesta moció conjunta demana al Port de València que realitze un estudi de mobilitat perquè l'ampliació nord complisca amb els objectius de descarbonització de la ciutat i que busque semblar-se a altres ports europeus com el de Munic o Rotterdam, on el transport de mercaderies és fonamentalment per tren.

També li sol·licita un estudi paisatgístic sobre l'impacte de l'ampliació nord a les platges del Cabanyal i de la Malva-rosa. Finalment, li exigeix que es complisca amb la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) que obliga a regenerar les platges de la zona que "s'estan destruint a conseqüència de les seues ampliacions", ha apuntat Ribó.

RIBÓ: "NO HE DIT QUE NO ES FAÇA, SINÓ QUE ES FAÇA BÉ"

Durant el debat, la portaveu del PP, Maria José Catalá, ha donat per fet que amb aquesta moció l'alcalde accepta la Declaració d'Impacte Ambiental de 2007 per a l'ampliació nord del port, "un avanç que contrasta amb les postures d'altres membres de Compromís, que plantegen fins i tot demolir obres que ja estan fetes", ha dit.

No obstant això, Ribó s'ha afanyat a puntualitzar que té "molts dubtes" respecte a aquesta DIA. Al seu torn, ha aclarit: "Jo no he dit mai que no es faça, sinó que es faça bé, amb totes les garanties". I ha insistit que, independentment del que diguen altres companys de partit, ell mai ha dit que no s'escometa l'obra, "però s'ha de fer bé".

L'alcalde ha admés que la ciutat viu del port però també del turisme i de les seues platges, i necessita alternatives de descarbonització, per la qual cosa demana que s'estudie per a anar en aquesta direcció.

En la mateixa línia, la vicealcaldessa de l'Ajuntament, Sandra Gómez, ha reclamat "un pla ambiciós de la mà del Govern d'Espanya, de la Direcció General de Costas, sobre com combatre la regressió de les nostres platges del sud" per a evitar continuar perdent terreny i sorra, i al seu torn "guanyar l'espai que vam perdre fa 15 anys amb l'ampliació sud" del port, ha puntualitzat.

Gómez ha valorat "la importància estratègica" del port per a València en ocupacions i ha defensat que és "absolutament compatible" amb la protecció del medi ambient. "Nosaltres mai estarem entre els que volen ocupació i economia a costa del nostre patrimoni natural, però tampoc compartim postures que menyspreen o no comparteixen la necessitat que té València de continuar progressant i generant oportunitats als ciutadans", ha puntualitzat.

Per això, la dirigent socialista considera una "magnífica notícia" que la moció conjunta de PSPV i Compromís pose l'accent a "continuar treballant per tenir un port que siga tant sostenible com competitiu".

PP I CS DEMANEN REGENERAR PLATGES AMB FONS EUROPEUS

Des de l'oposició, la portaveu del Grup Popular, Maria José Catalán, ha reclamat el suport de l'Ajuntament a l'ampliació del Port de València, "prioritzant totes les mesures correctores per a evitar qualsevol impacte mediambiental negatiu sobre les platges del sud".

Per a l'edil 'popular', "no hi ha una dicotomia entre progrés i medi ambient. Podem aconseguir que el Port de València continue sent líder de transport marítim del Mediterrani i al mateix temps, esmenar els errors i millorar la situació de les platges del sud", la regressió del qual no és només pel port, també es deu als temporals, ha puntualitzat.

En la seua opinió, és necessari "regenerar tota la costa" i per a això, exigeix que el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, demani al Govern d'Espanya parteix dels fons Next Generation.

"El fals neologisme, el fals progressisme, utilitza aquest tema per a dividir als veïns", ha lamentat, i ha garantit que no s'acovardirà "ni davant ERC ni aquells que en el Congrés dels Diputats intenten boicotejar aquesta obra (l'ampliació nord) per a aconseguir que el Port de Barcelona ens avance".

Catalá ha demanat "un debat seré, conscient, tècnic, menys populismes menys falsos progressismes, i consciència real del lideratge del port i la necessitat d'aquesta infraestructura, combinant-la amb mesures correctores per al medi ambient i protegint les platges".

També el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha presentat una moció per a demanar a l'alcalde que se centre en "aconseguir finançament" del Govern d'Espanya, a través dels fons europeus, per a la regeneració de les platges del sud.

"BARREJAR" REGENERACIÓ DE PLATGES I PORT

El regidor de Ciutadans ha lamentat que el primer edil "s'obstine a barrejar el problema de la regeneració de les platges del sud amb el Port de València i condicionar una situació a l'altra", però "si el barregem amb el port provocarem un conflicte que no trobarem cap solució", ha advertit.

Segons Giner, l'alcalde "està utilitzant les platges del sud com a excusa davant el seu posicionament en el Port de València", una infraestructura els nivells de contaminació de la qual estan sempre "dins dels límits establerts", ha ressaltat.

Per part seua, el portaveu de VOX, Vicente Montañez, ha presentat una moció per a demanar al primer edil que "secunde de manera incondicional l'ampliació nord del Port, un dels principals nuclis d'activitat econòmica d'aquesta ciutat". L'edil ha aprofitat la seua intervenció per a expressar també el seu "suport" als "actius d'aquesta ciutat" com en aquest cas, les platges.

CS DEMANA UN 'ITINERARI ECOLÒGIC' EN EL RECATÍ

D'altra banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Ginebra, ha proposat la creació d'un itinerari ecològic, "una sendera que quina gola a gola", a la platja del Recatí del Perelló. La seua intenció és "desestacionalitzar" les platges, un actiu d'aquesta ciutat perquè no s'aprofite només en l'època estival, ha explicat.

El portaveu taronja ha explicat que la seua intenció és que aquest itinerari es fique dins de les Senderes Blaves que hi ha en la Comunitat Valenciana i ha apuntat que posa en relleu que "les platges del sud són un actiu patrimonial per a gaudir tots".

Segons Giner, "no sols ha d'haver-hi diners per a les ocurrències de l'alcalde". Al seu judici, Ribó ha marcat un "mur econòmic" amb les pedanies del sud, a les quals "discrimina econòmicament". En el Perellonet hi ha 4.400 habitatges i només 668 empadronats. "Hi ha 3.800 llars que estan pagant un IBI i han tingut 0 euros d'inversions". En concret l'any passat El Perellonet només va rebre 100.000 euros d'inversions, ha precisat.

Giner ha demanat a Ribó que demostre el seu ecologisme. "No li permetrem que pose com a excusa el tema econòmic, perquè la realitat és que té oblidades a les platges i pedanies del sud", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats