Compromís i Més Madrid junts a les eleccions del 10N

Compromís aposta per conformar una aliança amb Más Madrid i altres forces de l'Estat per al 10N que puga ser clau en la conformació d'un govern d'esquerres

Guardar

oltra_errejon
oltra_errejon

Compromís ha decidit en l'executiva d'aquest dilluns concórrer en les eleccions generals amb Més Madrid, la formació d'Íñigo Errejón i Manuela Carmena. Davant la disjuntiva i el fracàs de les negociacions per a formar govern entre el PSOE i Podemos, la formació valencianista ha optat pel perfil de Més Madrid per a presentar en coalició a les eleccions generals. Aquesta mateixa demà, Pablo Iglesias assegurava que l'acord amb Podemos estava molt a prop i Mónica Oltra li ha rectificat indicant que simplement li havia comunicat que aquesta mateixa vesprada l'executiva de Compromís prendria la decisió.

La coalició valenciana opta en aquestes eleccions per anar en coalició. El mes d'abril passat Compromís va decidir presentar-se a les eleccions generals en solitari i va ser el partit que més els va costar el vot per a obtindre un diputat. Joan Baldoví, portaveu de Compromís en el Congrés dels Diputats, perdia 3 diputats enfront de les anteriors eleccions.

Davant una situació excepcional amb aquesta nova repetició electoral, Compromís ha optat novament per anar en coalició d'esquerres de la mà de la formació d'Íñigo Errejón i Manuela Carmena. En el Consell, governen quatre formacions: PSPV, Compromís, Podemos i EUPV. Precisament, aquests dos últims eren l'opció

La vicepresidenta Mónica Oltra, ha assenyalat després del final de l'executiva que llançaran una consulta a la militància sobre concórrer a les eleccions del 10 N amb una plataforma àmplia i plural on estiga Més Madrid, Compromís i altres forces polítiques similars que hi haja en l'estat. "Aqueixa ruptura necessita una resposta de sumar, escoltar, parlar i pactar i ací sempre ha estat Compromís. Volem explorar la possibilitat d'ampliar la nostra aliança en aquests termes", ha remarcat Oltra.

També s'ha dirigit a Podemos a qui ha volgut agrair-los l'oferta per a presentar-se en coalició. "Ha sigut una oferta generosa i que hem tingut en compte a l'hora de decidir, aquesta decisió no és obstacle per a mantindre les aliances en els diferents governs", puntualitzava Oltra. A la pregunta de si el Botànic 2 estava hui més feble, Mónica Oltra ha explicat que el Botànic 2 està a prova de bombes.

"A ningú té dubte que hi ha una confrontació important entre Podemos i PSOE i nosaltres continuarem sent d'argamassa entre tots dos." comentava Oltra. Encara no està definit el nom de la coalició però el pes específic en la nostra terra serà de Compromís.

Per part seua, el portaveu en el Congrés de Compromís Joan Baldoví, ha insistit que en Compromís són capaços de pactar dins i fora. "Som una organització que porta més de 10 anys que està acostumada a pactar i podem tindre opinions diferents i el que preval al final és el que decideix la majoria", assenyalava Baldoví.

"A Madrid han d'aprendre que des de la perifèria també es pot entendre aqueix dibuix d'un estat plural, divers i Compromís pot aportar aqueix dibuix d'un estat divers i plural", comentava Baldoví. "Volem ser part de la solució, sempre hem volgut sumar, ja siga en investidures, en pressupostos i hem demostrat que sempre hem tingut aqueixa voluntat de pactar", puntualitzava Baldoví.

Per a Compromís, l'avançament electoral ha estat propiciat per la incapacitat de Pedro Sánchez d'arribar acords i aconseguir els suports necessaris per a la conformació d'un govern de progrés. Una situació que ha provocat un gran descontent a la ciutadana.

Davant d'esta situació, Compromís ha valorat que l'escenari ideal seria una plataforma àmplia, però, davant la manifesta impossibilitat d'aconseguir-ho, l'Executiva de Compromís ha acordat per consens obrir la porta a una aliança que siga el més plural possible en la que s'incloga Más Madrid i altres formacions d'altres territoris de l'Estat. Una decisió que serà consultada de forma telemàtica a tota la militància de Compromís.

Destacats