Compromís exigeix "revitalitzar" la línia C5 de Rodalia

Guardar

ep
ep

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha exigit "revitalitzar" la línia C5 de Rodalia "enfront dels projectes megalòmans" de l'Alta Velocitat (AVE), una xarxa "vital per a la comarca de l'Alt Palància" (Castelló).

Així s'ha expressat Mulet, que ha participat en Caudiel en un acte organitzat per l'agrupació Compromís-Caudiel MÉS VIU, per a reivindicar el futur de la línia ferroviària. En aquest acte també ha participat el portaveu de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril del sindicat CGT, Juan Ramón Ferrandis.

Mulet ha criticat que "durant les últimes dècades les inversions en AVE han rondat entre el 80 i el 90% del programat en els Pressupostos Generals de l'Estat per al ferrocarril, mentre que el ferrocarril convencional (Rodalia, Mitjana i Llarga Distància, Velocitat Alta per via tradicional), a penes ha superat el 10%", alguna cosa que segons el senador "contrasta amb les dades que apunten que l'AVE rep al mateix temps menys d'un 5% dels viatgers totals anuals en Renfe".

Segons Mulet, el ferrocarril recull "bona part" del pressupost de Foment, "però sempre per a un tren com l'AVE, on cada quilòmetre nou de via costa de construir entre 25 i 50 milions d'euros, sense contar que després seran trens ultres subvencionats, on s'haurà de destinar diners públics per a fer els bitllets assequibles per a aqueixa escassa població que ho usa, i tindrà un cost de manteniment altíssim tant en vies com maquinària, obviant l'alt consum energètic i l'impacte ambiental bàrbar de crear una plataforma exclusiva per a aquest tren".

Per al portaveu de Compromís, l'AVE ha sigut un projecte "megalòman, sucós per a les grans empreses i grans comissions, que ha provocat la retallada de totes les inversions necessàries en trens convencionals que són els que usa la gent en el seu dia a dia, fins al punt de l'absurd que per exemple existeix el preuat AVE entre Castelló i València, però per via tradicional, col·lapsant la resta de serveis, disparant el preu respecte l¡ALVIA i sense suposar un estalvi de temps considerable respecte a aquest últim". "Per a connectar Madrid qualsevol capital de provincial amb trens AVE buits s'ha desmantellat el tren tradicional", ha afegit.

"APOSTA DE FUTUR"

Des de Compromís han exigit "revertir aquest tipus de polítiques i prioritats". "No es tracta de si AVE si o AVE no, el PSOE i el PP ens van ficar en aquest model que no es pot revertir, el que cal fer ara és compatibilitzar els dos models, i que avançar en un d'ells no supose desmantellar l'altre, com ha passat fins hui", ha asseverat.

Mulet ha exposat que el tren "ha de ser una aposta de futur". "El vehicle per carretera té els seus dies comptats, els combustibles fòssils, a més del greu impacte ambiental i de ser causants del calfament global, acabaran amb les reserves de petroli", ha explicat, al mateix temps que ha defensat que "el cotxe elèctric materialment no pot suplir la demanda de vehicle particular, la mobilitat del futur ha de ser per ferrocarril, i això solament pot ser per la xarxa convencional, no per l'alta velocitat".

En relació al futur de la línia C5 i la connexió amb Aragó, Mulet ha assegurat que la línia que discorre pel Palància "és la que uneix per ferrocarril de manera precària la tercera i la cinquena ciutat de l'Estat, per exemple, l'eixida d'Aragó als ports de València, Sagunt o Castelló".

"És una línia sense electrificar, amb trens antics, ineficients energèticament, lents i incòmodes, i es necessitaria la substitució d'aquest material amb urgència", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha explicat que tal com recull un informe elaborat per la Plataforma en Defensa del Ferrocarril de la CGT, "és també destacable que la línia fèrria discórrega totalment paral·lela a la Via Verda d'Ulls Negres, i que s'estiga obviant la potencialitat d'aquest recurs, que podria revitalitzar socialment i econòmicament a poblacions per les quals passa aquesta línia".

"En l'actualitat, els trens no estan adaptats per al transport de bicicletes, i han de realitzar-lo en les pròpies plataformes. A més, hi ha hagut períodes de temps que fins i tot ha estat prohibit el transport als trens de rodalia", ha criticat.

A més, ha detallat que els tres trens de Mitjana distància que complementen la línia "només poden transportar tres bicicletes per comboi, la qual cosa resulta irrisori però, a més, amb complicats tràmits previs de sol·licitud de transport de la bicicleta".

Finalment, ha lamentat que "el caos de la línia Castelló-València acaba de perjudicar aquest servei, ja que en l'actualitat circulen 5-6 trens de rodalia per sentit i dia".

Destacats