Compromís exigeix mesures d'urgència al Govern davant la pujada del preu de la llum en plena onada de fred

Baldoví i Mulet denuncien l'apujada d'un 27% del preu de la llum en els primers dies de 2021

Guardar

baldovi mulet compromis
baldovi mulet compromis

Els portaveus de Compromís en el Congrés i el Senat, Joan Baldoví i Carles Mulet respectivament, han exigit hui al Govern que, de manera urgent, prenga mesures davant la pujada d'un 27% del preu de la llum en els primers dies de 2021. Una pujada especialment perversa perquè coincideix amb l'onada de fred causada per la borrasca Filomena que està assotant tot el territori de l'Estat.

Segons les dades publicades durant les últimes hores, el preu de la llum s'ha disparat un 27% fins als 16,81 cèntims per quilowatt hora (kWh) amb la tarifa regulada per al xicotet consumidor (PVPC), enfront dels 13,24 cèntims del mateix període de 2020, segons dades de Facua-Consumidores.

Des de la formació valencianista consideren estes dades "realment preocupants", ja que afecta les famílies més vulnerables: "La pobresa energètica contínua sent un greu problema per a milers de llars. Les mesures com el bo social elèctric van en bona direcció però són només descomptes d'un 25% en part de la tarifa i està subjecte a un límit de consum energètic i cal complir uns requisits molt concrets per a poder beneficiar-se d'aquesta ajuda, ha explicat Baldoví.

"Per molt de bo social existent, si el preu de l'energia i del gas es disparen en plena ona de fred, es llança a milers d'economies familiars a la pobresa energètica. Moltes llars amb un menor poder adquisitiu necessiten més consum energètic per a lluitar contra el fred estos dies per les mateixes condicions del seu immoble".

Compromís recorda que fa unes setmanes s'anunciava la congelació de 14.000 milions d'euros de costos del sistema elèctric, fins a l'1 d'abril de 2021: "El Govern té la capacitat de regular aquesta pujada de preus. Estem davant una circumstància excepcional mai abans viscuda, una llarga crisi econòmica provocada per una crisi sanitària, a la qual se suma ara l'onada de fred, que de nou sacsejarà als més febles", ha valorat el senador Carles Mulet.

"El Govern ha de prendre les regnes, i posar fre a l'especulació energètica amb el control de Preu Voluntari per al Xicotet Consumidor. Si l'actual vicepresident segon del Govern fa uns mesos, des de l'oposició, deixava clar que el Govern pot impedir aquest tipus de pujades desproporcionades i regular el preu o part d'ell, ara és el moment de posar-lo en pràctica".

Per a Mulet: "Segurament si a Espanya haguera existit una política de foment de l'autoproducció energètica i no la seua criminalització com ha vingut ocorrent durant els Governs del PP, ara la dependència de les grans empreses seria menor, però allò urgent ara és assegurar el subministrament energètic a tota la població per a lluitar contra el fred".

Destacats