Compromís exigeix al Ministeri d'Hisenda que "garantisca un repartiment just" dels fons europeus

Guardar

aitana-mas
aitana-mas

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Aitana Mas, ha presentat una proposta perquè el parlament valencià inste el Consell a demanar al Govern d'Espanya que "impulse el diàleg institucional" entre el Ministeri d'Hisenda i la resta de comunitats autònomes per a "garantir" un repartiment "coherent, transparent i just" dels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus per al període 2021-2027 i de l'instrument REACT-EU del Fons Europeu de Recuperació Next Generation EU.

Segons Mas, el repartiment de les assignacions dels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus i del REACT-EU "juga un paper clau" en la recuperació de l'economia i per això és "indispensable" que siguen redistribuïts entre els territoris "de manera justa i coherent" i "evitar que calque altres experiències de redistribució dels recursos, com la del sistema de finançament autonòmic, que maltracten les finances valencianes", ha indicat la formació en un comunicat.

"L'arribada de la Covid-19 va suposar que la totalitat dels recursos disponibles es destinaren a parar l'inicial colp de la pandèmia en la totalitat dels àmbits de les nostres vides. Això ha fet imprescindible l'arribada de fons i la creació de diferents mecanismes als àmbits autonòmic, estatal i europeu per a aconseguir la liquiditat suficient per a poder actuar davant aquesta inèdita situació", ha manifestat.

No obstant això, Mas ha lamentat que "de nou, el finançament és una qüestió central per a aconseguir la recuperació social i econòmica que precisem i, d'igual manera, una vegada més, l'injust sistema de finançament autonòmic, encara pendent de ser reformat, juga en la nostra contra".

"El fet de rebre uns recursos insuficients per a garantir els nostres serveis públics fonamentals fa que la bretxa existent entre comunitats autònomes siga més erosiva en un moment en el qual aquests recursos són vitals", ha subratllat.

Per això, ha reivindicat la necessitat que el Ministeri d'Hisenda "propicie entre tots els territoris autonòmics" una redistribució "equitativa i justa" dels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus i del REACT-EU.

A més, Compromís ha advocat perquè el mateix Ministeri "concrete i publicite els criteris de repartiment dels fons esmentats" per a "facilitar el disseny i la gestió d'accions en el marc d'aquests recursos i amb això una reconstrucció de l'economia en clau de sostenibilitat i innovació".

Destacats