Compromís exigeix a Sánchez complir els pactes si vol el seu suport i el president diu que fa "molt més dels acords"

Guardar

fotonoticia_20200624100547_1920
fotonoticia_20200624100547_1920

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha exigit al president del Govern que complisca els pactes d'investidura que va aconseguir amb aquest partit si vol el seu suport per als pròxims Pressupostos de l'Estat i altres mesures, i Pedro Sánchez li ha respost que l'Executiu "no sols compleix" amb aquest partit sinó que està fent "molt més dels acords".

Baldoví ha plantejat la qüestió al president en la sessió de control al Govern en el Congrés dels Diputats, en la qual ha preguntat si la "geometria variable, o promiscuïtat variable" de l'Executiu per a sumar els suports que necessita en les Corts, li portarà a complir els acords "amb uns altres" i no amb "cinc milions de valencians".

Sánchez li ha recordat que l'Executiu es va constituir fa cinc mesos i que la pandèmia per coronavirus ha obligat a "alentir alguns objectius" pactats, però que continuen vigents. Respecte a les principals reclamacions de Compromís, ha dit que el Ministeri d'Hisenda presentarà al novembre un "primer esquelet" de reforma del sistema de finançament autonòmic.

També ha dit que l'AP 7 està alliberada, que es treballa en l'ampliació del Port de València i que aquesta Comunitat ha rebut fons addicionals aquests mesos per a afrontar la crisi pel coronavirus. "No sols complim els acords, sinó que fem molt més dels acords", ha conclòs el president.

"PROMISCUÏTAT VARIABLE"

La relació entre el Govern i Compromís s'ha ressentit en les últimes setmanes en entendre el grup valencià que estava sent pitjor tractat que altres formacions malgrat ser soci d'investidura de l'Executiu. Compromís va ser especialment crític amb el repartiment del fons de 16.000 milions perquè els governs autonòmics facen front a la crisi per la Covid-19, fins al punt de votar en contra de les dues últimes pròrrogues de l'estat d'alarma en el Congrés.

Baldoví ha qualificat de "promiscuïtat variable" aqueixa cerca del govern de suports a un costat i un altre de l'hemicicle. Ha dit que pot entendre-ho --"som adults, ho entenem tot"--- però que el seu partit vol estar segur que els pactes amb ell també es compliran, perquè són pactes "amb 5 milions de valencians".

A més de reclamar un altre sistema de finançament autonòmic i l'alliberament complet de l'autopista AP7, "sense experiments", ha reivindicat que l'Estat assumisca el finançament del 50% de la depedencia, perquè ara abona el 12%, que protegisca l'agricultura valenciana, o que s'amplie el Port de València complint la normativa ambiental.

"Posem data per a reunir-nos, senyor Sánchez?", li ha preguntat el diputat al president en concloure la seua intervenció. "Per descomptat, encantats de reunir-nos amb el seu grup i recuperar els hàbits i els debats que teníem abans de l'explosió de la pandèmia. Però també li dic que aquests mesos hem bolcat molts recursos polítics i materials i hem fet molt per la Comunitat Valenciana", li ha respost Pedro Sánchez.

Arxivat a:

Destacats