Compromís espera que se sumen "moltes formacions" a l'"aliança d'esquerres horitzontal" amb Més Madrid

El representant dels valencians a Madrid, Joan Baldoví, assenyala que la fórmula proposada "no és una confluència", sinó un "pacte entre partits sobirans"

Guardar

oltra_errejon
oltra_errejon

Compromís formarà una coalició amb el partit d'Íñigo Errejón, Más Madrid, de cara a les pròximes Eleccions Generals del 10 de novembre. Una nova fórmula política a la qual, sembla, se sumaran més partits, encara que Unides Podem sembla descartat -almenys en la Comunitat-. "Crec que pot funcionar molt bé. És una aliança horitzontal, no és una confluència amb ningú. Ací en el nostre territori nosaltres competirem amb el nostre mateix nom, Compromís", apunta Joan Baldoví, el representant de la formació en el Congrés dels Diputats.

Ahir a les 19 de la vesprada va haver-hi una reunió de l'Executiva de la formació valencianista, de la qual va eixir la decisió "per unanimitat", segons ha indicat l'alcalde de València, Joan Ribó, d'apostar per Més Madrid i consultar a la militància. Una consulta vinculant: "Estem en una democràcia per a tot. Crec que els militants aprovaran allò que també es va aprovar per a les passades europees i les de fa cinc anys. Una aliança d'esquerres horitzontal", apunta Baldoví.

"Forces sobiranes"

El polític valencià establit a Madrid assenyala que "al llarg d'aquesta mateixa setmana altres forces polítiques se sumaran". Assenyala, per exemple, la possibilitat que hui mateix es confirme la participació de Chunta Aragonesista, així com la d'En Marea. "Equo crec que està ara, precisament, en el procés de decisió", apunta. També assenyala la possibilitat de la incorporació de formacions com a Coalició per Melilla o el Partit Castellà.

Baldoví creu que aquesta fórmula "podria sumar al llarg de la setmana moltíssimes més forces polítiques", que conformaren un nou espai allunyat de "buscar als responsables" de les noves eleccions, si no per a ser "part de la solució". Recorda, no obstant això, que "no es tracta d'una confluència": "Som forces sobiranes, que decideixen ajuntar-se per a crear un espai atractiu per a aquell elector legítimament cabrejat amb els actors que no han sigut capaços d'arribar a un acord". Creu que aquesta nova fórmula pot donar resposta al que "molts desitgen", que és l'aposta per "conformar un govern progressista ràpid" des de la "confiança" que els donen els electors, en comptes de buscar "la confrontació i la tensió".

"Ho veig molt complicat"

Segons s'ha apuntat des de Més Madrid, la intenció és presentar-se en províncies on la nova marca no puga perjudicar la suma d'esquerres -pel nombre d'escons-, i amb possibles forces locals amb les quals fer aqueixa "unió transversal", com amb Compromís. Encara que tant des de Compromís -ho assenyalava ahir Mònica Oltra- com des de Més Madrid es parla de buscar una fórmula "el més plural possible" a l'esquerra del PSOE, no sembla viable el treball amb Unides Podem.

"Sincerament, ho veig molt complicat. Quan des d'un mateix partit ixen divergències, és molt complicat. Al final és el que és, no el que voldríem que fora", assenyala Baldoví en preguntar-se sobre la possible participació d'Unides Podem en la fórmula.

Diumenge que ve 29 de setembre s'acaba el termini per a registres les coalicions. Per això, assenyala la possibilitat que aquesta setmana se succeïsquen els anuncis d'unió a la coalició, en una fórmula que, entenen, "millor contribueix a reflectir" els interessos que representa Compromís: "Volem ser part de la solució, no del problema. Volem contribuir a la governabilitat del país, no al fet que tinguem noves eleccions en quatre mesos", assevera Baldoví.

"La millor de les possibles"

L'alcalde de València, Joan Ribó, creu que aquesta nova col·laboració no és "tan àmplia" com els hauria agradat, però que finalment ha resultat "la millor de les possibles opcions" donat el context i el temps disponible. Creu que és una bona manera de treballar des d'una "esquerra transformadora i verda" que vol "arribar a acords per a fer avançar la societat".

Arxivat a:

Destacats