Compromís esmenarà la 'Llei Celáa' perquè incloga les llengües no oficials

Guardar

El senador de Compromís, Carles Mulet
El senador de Compromís, Carles Mulet

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha registrat una esmena a la 'Llei Celáa' perquè el sistema educatiu arreplegue les llengües espanyoles que no són oficials, com és el cas de l'asturià.

Mulet ha registrat un total de 52 esmenes a la Llei Orgànica de Modificació de la Llei Orgànica d'Educació (LOMLOE), que es debatran en el ple del dia 23 en la Cambra alta. Mulet ha recordat que les llengües d'Espanya són un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció, sense discriminar amb les oficials o no.

"Que existisquen llengües espanyoles que no siguen encara oficials a les seues respectives comunitats autònomes es podria entendre fins i tot com un acte d'estar contravenint la carta magna, però açò no pot coartar la protecció de totes i cadascuna de les llengües espanyoles", ha assenyalat.

Per açò, demana incorporar a l'ensenyament les llengües reconegudes oficialment en els seus estatuts però que no ha adquirit encara la cooficialitat encara, cas de l'àstur-lleonés o l'aragonés. De la mateixa manera, deixa la porta oberta a la seua incorporació a altres llengües i variants que puguen aconseguir aquest reconeixement.

A més, demana garantir la competència lingüística de l'alumnat en llengua castellana i la llengua o llengües pròpies de la Comunitat Autònoma, siga oficial o reconeguda oficialment, i assegurar la igualtat professional dels mestres a través de la seua inclusió en les especialitats docents.

Destacats