Compromís demanarà que els serveis bàsics de telefonia i internet estiguen garantits per llei a la "Espanya buidada"

Guardar

españa_vacia
españa_vacia

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, presentarà una iniciativa per a instar al pròxim Govern que els serveis bàsics de telefonia i internet estiguen garantits per llei a l'"Espanya buidada", amb l'objectiu que no es repetisquen "situacions penoses" en municipis de l'interior com Herbers (Castelló), davant el "menyspreu" d'empreses de subministraments o del repartiment de correu.

"Mentre tots ens omplim la boca de voler apostar per l'interior, existeixen municipis on ja no demanen ni fibra òptica, ni 4G ni 5G, sinó directament senyal telefònic. Així mai podrem superar la bretxa territorial ni evitar la despoblació d'interior on les noves tecnologies han d'estar presents", ha reivindicat el parlamentari castellonenc en un comunicat.

Sota aquest prisma, la iniciativa persegueix evitar que esdeveniments multitudinaris no tinguen la difusió que els correspon per celebrar-se en municipis d'interior. És el cas de l'Aplec dels Ports, la jornada lúdica i reivindicativa de la setmana vinent que se celebra tots els anys de manera rotatòria en els xicotets municipis de la comarca castellonenca dels Ports.

Allí, Mulet ha advertit que "si ningú ho canvia, els milers d'assistents no podran comunicar-se utilitzant les noves tecnologies i pot perillar la cobertura telefònica bàsica". Després d'aquesta situació ha criticat que està "la negativa de les empreses de telefonia de reforçar el servei com fan en concerts multitudinaris, en capitals o en festivals musicals d'altres punts de l'Estat, encara que es neguen a escoltar la proposta d'un consistori d'interior com el d'Herbers".

Ha defensat que "quan es paga una de les tarifes d'internet i telefonia més cares del món a companyies privilegiades per part de totes les administracions no es fa per a estar en una gran ciutat amb bona cobertura, sinó per a fer-ho en qualsevol racó de l'Espanya buidada".

Al mateix temps, ha rebutjat el fet que "es permeta a aquestes companyies instal·lar grans antenes, sempre polèmiques, per desconéixer els seus efectes com a radiació", així com "alçar asfaltats de carrers per a cablejar, perforar les parets i enlletgir amb cablejat els carrers".

Per a Compromís, la Llei 9/2014 General de Telecomunicacions s'ha quedat "antiga", davant el que el senador ha advocat per "reformar les obligacions de servei públic, prestant les empreses que es beneficien de donar aquests serveis", a més de regular les obligacions en les zones despoblades, actuar amb diligència davant els incompliments de servei o establir protocols d'obligació de servei davant esdeveniments excepcionals.

En el cas d'Herbers, "únicament l'empresa Movistar disposa des de 2006 d'una antena que dóna servei al municipi". "Després de les gestions municipals, amb tot tipus de privilegis, aquest servei dóna senyal telefònic però el servei d'internet és precari, saturant-se el cap de setmana, en un municipi de menys de 50 habitants", ha lamentat.

Aquest tall del senyal telefònic "sol ser habitual en massa ocasions", per la qual cosa Mulet ha subratllat que "ningú garanteix que, davant l'arribada massiva de 'aplequers', compten ja no amb internet, cosa que es descarta, sinó senyal telefònic". I tot això "en un municipi tan recòndit, apartat, sense serveis bàsics, i desbordat de gent, és sotmetre a les persones assistents a la desprotecció absoluta davant qualsevol emergència, urgència o imprevist".

"CIUTADANS DE SEGONA"

La coalició creu que aquest cas posa en relleu que "sempre és l'interior el que ha de sacrificar-se", davant el que aposta per "entendre que existeixen ciutadans de primera i de segona, gent que ha de conformar-se amb què el seu correu o compres arriben dies més tard o de no disposar ni de cobertura ni serveis del present segle".

Es tracta d'una zona de "cobertura precària, allunyada de centres sanitaris". "Sense dubtar de la capacitat de l'organització d'aquest esdeveniment en cap moment, constatem la prepotència de les empreses subministradores i de serveis, que han de donar una resposta a les 5.000 visites i a la població que tracta de subsistir mantenint el territori interior. On hi ha benefici clar tots s'apunten, mentre es desentenen on la població i el negoci és menor i això que parlem de serveis bàsics".

En definitiva, la formació vol promoure la pervivència de serveis bàsics a l'interior, com a farmàcies, telecomunicacions i correus, mitjançant "la implicació de les administracions i la seua regulació per a frenar el despoblament, reduir la bretxa tecnològica i el desenvolupament dual dels territoris". "Esperem una resposta immediata de totes les administracions per a exigir a les companyies instal·lar puntualment els sistemes que garantisquen el senyal, i de cara a un futur immediat que la banda ampla arribe a tots els municipis", ha reivindicat Mulet.

Arxivat a:

Destacats