Compromís demana "reconvertir tots els CIE espanyols com a centres sociosanitaris per sempre"

Guardar

cie-zapadores
cie-zapadores

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha traslladat al Govern la proposta feta per la diputada autonòmica de Compromís i portaveu de Drets Humans en Les Corts, Cristina Rodríguez, que demana al Govern central "reconvertir tots els CIE espanyols com a centres sociosanitaris per sempre".

La proposta emplaça a l'Executiu a estudiar "la possibilitat de cedir l'ús del CIE de Sapadors de València com a espai sociosanitari, com en altres ocasions s'ha fet amb altres dotacions de les Forces de Seguretat de l'Estat", ha explicat la coalició valenciana en un comunicat.

És el cas, per exemple, de l'antiga caserna de Mislata (València) que "es reconvertirà en residència pública i centre de dia per a persones majors i gestionarà la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives", han destacat.

Mulet ha extrapolat aquesta petició a la resta de CIE de l'Estat que "a causa de la COVID19 s'han buidat". La formació considera qie "és el moment ideal per a tancar-los per sempre com a presons inhumanes per a estrangers i destinar les seues instal·lacions per a coses útils, com a espais sociosanitaris".

La coalició ha defensat que amb la crisi del coronavirus "ha quedat patent més que mai la importància de la sanitat pública i universal", per la qual cosa "aquesta reconversió d'ús ajudaria a millorar i esponjar unes infraestructures sociosanitàries que han de poder respondre a una pandèmia sense precedents al nostre país", ha recalcat.

"Aquest equipament serviria per a respondre amb més recursos al pla de reconstrucció post pandèmia", ha suggerit Rodríguez al ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska.

Igualment, urgeix fer "una regularització sense condicions de totes les persones migrants" que es trobaven de manera irregular dins de l'Estat espanyol amb data 14 de març de 2020, dia d'entrada en vigor del Reial decret de l'estat d'alarma.

Compromís ha incidit en què "no seria la primera vegada que el Govern d'Espanya faria una regularització com aquesta, existint precedents amb Executius de diferents signe polític en les últimes dues dècades passades, i una pandèmia global és motiu més que suficient per a fer-la ara, sense dilació".

La proposta de Compromís urgeix també a "revocar totes les ordres d'expulsió en vigor, per raons humanitàries i per responsabilitat amb la preservació de la salut pública cap a països tercers, així com renovar de manera automàtica tots els permisos de residència i de treball pendents de tramitació i paralitzats com a conseqüència de l'estat d'alarma", ha explicat.

També suggereix "prorrogar de manera automàtica tots els permisos de residència i treball almenys fins que es complisca un any natural de la data en què entre en vigor la finalització de l'estat d'alarma, entre altres mesures per a fer efectiva l'atenció sanitària universal a totes les persones en risc d'exclusió, sense importar el seu lloc de naixement, que viuen a Espanya", ha conclòs.

Destacats