Compromís demana mesures addicionals i "esforç de coordinació" contra les crisis alimentàries

Guardar

Carles Mullet Compromís
Carles Mullet Compromís

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat al Govern “un esforç de coordinació” a l'hora de garantir la seguretat en les importacions d'aliments i en el comerç intern, de cara a evitar crisis alimentàries com les viscudes a Espanya (listeriosis, colza, encefalopatia espongiforme, grip aviària, salmonel·losi, pesta porcina, e-coli en el cogombre, etcètera). Mulet ha censurat la gestió realitzada per la Junta en aquesta matèria. “Que les competències estiguen transferides no significa que el Govern central es desentenga de les seues incumbències, ja que són responsables que les inspeccions andaluses funcionen, ja que les conseqüències van més enllà de les seues fronteres administratives i afecta el turisme, als consumidors, hi ha persones de moltes autonomies en observació mèdica i la nefasta gestió de la Junta no pot quedar impune”, ha indicat.

“Des de l'arribada de Compromís a les institucions hem estat molt vigilants davant els perills que suposen aquests potencials perills per a la nostra economia, la sanitat vegetal i animal i el futur de moltes de les nostres explotacions”, ha indicat el senador valencianista. “Davant això hem tingut a uns governs del PP i del PSOE que no sabem exactament quina agricultura defensen; segueixen sense prendre's amb el rigor que requereix aquests problemes, per la qual cosa demanem que es coordinen en l'àmbit europeu, prenguen mesures i sancionen quan siga necessari, ja que està en joc la nostra salut i credibilitat”, ha plantejat Mulet.

Riscos per al cítric valencià

La coalició ha plantejat ja mesurades davant la competència deslleial que suposa l'arribada de cítrics, propiciada per acords comercials en l'àmbit europeu que han acabat amb la viabilitat de les exportacions i el risc que implica l'arribada de plagues i problemes d'aquests països davant unes fronteres que no són implacables. Mulet ha recordat com “el PP va votar en solitari en contra" de la "petició de més recursos per a controlar la xylella enutjosa quan aquesta estava encara confinada a les illes Balears i va presentar esmenes als PGE per valor de 3 milions d'euros destinats a la millora de la sanitat agrària i la competitivitat davant la irrupció de determinades plagues i malalties vegetals com la mateixa Xylella fastidiosa, el trip del te, o l'arna guatemalenca de la creïlla, que van ser rebutjades pel PP i Ciutadans”.

Compromís va votar en contra del Tractat de Sud-àfrica i va aconseguir aprovar mocions de suport al consum de cítrics, per a exigir al Govern l'aplicació de la clàusula de salvaguarda, la compareixença del ministre o la inclusió dels cítrics en la llista europea de vegetals d'alt risc i va reclamar mesures addicionals com l'entrada de cítrics pel port especialitzat en aquestes exportacions de Castelló, el tractament en fred o el reforç en les inspeccions fitosanitàries i homogeneïtzació dels requisits europeus en fronteres davant l'arribada de plagues i problemes fitosanitaris. “Però res d'això està entre les prioritats del Govern central i, tristament, seguim sense ningú que conduïsca la nau del país”, ha conclòs.

Destacats