Compromís demana l'ampliació del permís per naixement, acolliment o adopció en famílies monoparentals

Guardar

El senador de Compromís, Carles Mulet
El senador de Compromís, Carles Mulet

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha explicat hui que la coalició ha presentat una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat de 2022, ara en debat al Senat, perquè es cree una disposició addicional per a l'ampliació del permís per naixement, acolliment o adopció en famílies monoparentals.

La proposta de Compromís demana que amb efectes d'1 de gener de 2023 i vigència indefinida, s'afig un nou apartat (10) de l'article 48, del text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat per Reial decret llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i home s en l'ocupació i l'ocupació: "10. En el supòsit de les famílies monoparentals, es gaudirà de la suma de dos permisos per naixement, adopció i acolliment, per a garantir el mateix nivell de permís reconegut que a les famílies biparentals.".

Tal com ha explicat el senador valencianista, "Actualment els permisos per naixement, adopció i acolliment són de 16 setmanes per a cada persona progenitora, intransferibles i pagats al 100%. A aquesta equiparació es va arribar el passat 1 de gener, quan va culminar la reforma posada en marxa el març del 2019 pel Govern. Des de llavors, el permís ha anat augmentant gradualment fins a aconseguir els quatre mesos per a cadascun.

No obstant això, les famílies monoparentals no han pogut gaudir del mateix reconeixement legal. Diferents sentències del Jutjat del Social estan reconeixent el dret de les mares de família monoparentals a gaudir d'una ampliació del permís per maternitat com si es tractara de família biparentals i sumar al seu permís el que gaudiria l'altre progenitor, és a dir, altres huit setmanes addicionals. Considerem que aquest canvi ha de produir-se al més prompte possible en la legislació vigent per a la seua entrada en vigor a partir de l'1 de gener de 2023."

Destacats