Compromís demana garantir els drets lingüístics en el comerç i consum

Guardar

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Álvaro, en Les Corts
La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Álvaro, en Les Corts

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal que s'inicien les reformes legals necessàries per a fer efectiu el dret de poder-se relacionar en valencià o en castellà en les relacions de consum en territori valencià. Es tracta d'un dret que s'arreplega en l'article 8.1. del text refós de la Llei de l'Estatut de les persones consumidores i usuàries de la Comunitat Valenciana, aprovat via decret legislatiu el 2019.

Segons Álvaro, "l'aplicació de la norma es troba actualment amb unes limitacions a l'hora de fer efectius els drets lingüístics en l'àmbit del comerç i consum, pel que fa a la capacitat de l'administració d'aplicar-la i allò que comporta. Tot això a conseqüència d'una redacció massa genèrica, que no especifica quins supòsits concrets serien considerats com a vulneració dels drets lingüístics d'expressar-se en valencià o en castellà".

Precisament la diputada de Compromís va preguntar en l'última sessió del Ple del parlament valencià sobre el posicionament de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball respecte a una reforma de l'Estatut de les persones consumidores i usuàries per incrementar les garanties referents als drets lingüístics; i també va anunciar la presentació d'aquesta iniciativa.

La diputada ha manifestat que "hi ha molts casos a la nostra terra de vulneració dels drets lingüístics en aquest àmbit. Uns es denuncien i altres no, o rebem com a resposta amenaces i insults quan intentem viure en valencià. El cap de setmana passat, per exemple, quan a crit de 'aquí se habla el idioma nacional', en un restaurant de Gandia es negaren a servir una persona i li negaren el seu dret a posar una reclamació".

"És per això que, davant eixos atacs, davant eixa intolerància, i davant els últims casos de discriminació que s'han viscut al nostre país, hem d'enfortir els mecanismes per garantir els drets lingüístics dels valencians i valencianes, els drets de totes i tots a no ser objecte de cap situació de vulneració, de discriminació pel fet de parlar la nostra llengua. Perquè aquesta discriminació només es produeix en un sentit", ha explicat la portaveu adjunta de Compromís.

Així, "des de Compromís considerem que és necessari modificar aquest decret ampliant la redacció de l'article 8.1 i millorant els aspectes de la llei que no estan clarificats per garantir d'esta manera els drets lingüístics de les persones consumidores i usuàries. A més i per descomptat, es fa necessària la continuació de la política de promoció de l'ús del valencià entre el sector del comerç i el consum", ha conclòs Mònica Álvaro.

Destacats