Compromís demana en el Congrés canviar el Codi Civil per a poder deixar sense herència als qui desatenen als seus majors

Guardar

Tercera edat
Tercera edat

Compromís considera necessari modificar el Codi Penal perquè s'amplien els supòsits pels quals es permet desheretar a un descendent, en concret perquè es puga deixar sense herència a les persones que no atenen convenientment els seus progenitors.

Amb l'objectiu que el Govern promoga aquesta reforma a fi de garantir la llibertat de testar, el diputat Joan Baldoví ha registrat una proposició no de llei per al seu debat en la Comissió de Justícia del Congrés.

En el text, al qual ha tingut accés Europa Press, Compromís recorda que actualment ja es contempla el "maltractament d'obra" o les "injúries greus" als progenitors com a causa per a desheretar, però defensa que el Codi Civil, que data de 1889, ha d'actualitzar-se també en aquest àmbit, i recollir el maltractament psicològic com a motiu per a poder fer-lo.

De fet, la formació valenciana recalca que ja hi ha dues sentències que interpreten el maltractament psicològic com "una modalitat del maltractament d'obra" i que, per tant, la "desatenció greu" o la "desafecció" han de considerar-se com a "causes justes" per a despullar a algú de la seua herència.

"Les persones majors han de tindre la llibertat per a poder decidir a qui deixen els seus béns", ha subratllat Baldoví, incidint en què una persona a la qual els seus descendents han deixat en una situació "d'abandó" ha de poder tindre aqueixa opció.

En la iniciativa es ressalta que "no són pocs els casos de pares o mares que volen privar d'herència als seus fills o filles i no poden fer-ho" i que és important "oferir mesures de protecció" i "garanties" perquè puguen obrar com desitgen en aquest sentit.

Destacats