Compromis demana blindar À Punt en l'Estatut perquè no la tanquen

Per cada milió invertit en el mitjà públic, es generen dos milions en vendes i producció, segons Ximo Puig

Guardar

A Punt
A Punt

Una de les notícies que va deixar la sessió de control d'ahir al president de la Generalitat en les Corts Valencianes va ser l'anunci que va realitzar Fran Ferri, síndic de Compromís. En el seu discurs, va dir que el seu partit proposarà que l'Estatut d'Autonomia "blinde" la televisió pública, que va començar les seues emissions regulars diumenge passat. I no solament això, sinó un mig públic "plural, independent i en valencià". L'objectiu és que "mai més" ningú la utilitze "com el seu joguet" i "siga sempre dels cinc milions de valencians i valencianes". En definitiva, que no es puga tancar.

A més, el síndic de Compromís va deixar entreveure la seua petició que els pròxims Pressupostos de la Generalitat registren un augment de la partida per a À Punt. Les seues paraules concretes demanaven que en els pròxims comptes "es garantisca l'alt nivell de qualitat que està demostrant a favor de la nostra cultura, democràcia i sector audiovisual". Això sí, Ferri va demanar un mitjà autonòmic "eficient, de qualitat i sostenible però no precari".

Les "diferències abismals" que el portaveu assenyala entre À Punt i l'antiga Canal 9 és "una informació veraç" i "una televisió plural i sostenible". "La direcció es tria per concurs i no a dit des de la Generalitat", va assenyalar Ferri.

Es triplica l'ocupació en el sector

La resposta del president de la Generalitat, Ximo Puig, va girar entorn a l'impacte econòmic que ha tingut l'engegada de À Punt. Segons Puig, ha permès passar dels 1.085 treballadors en el sector audiovisual en 2015 als entre 3.000 o 4.000 actualment. Això és, no únicament "un canvi per a la cultura, la societat, la informació i la normalització lingüística", sinó un "impacte econòmic inqüestionable".

Segons les dades que va presentar el president en la seua intervenció, per cada milió invertit en À Punt, es generen 2,1 milions d'euros en vendes i producció, i 25 llocs de treballs. Tenint en compte aquestes dades, Puig va dir que el tancament de RTVV "ens va fer més pobres, no solament culturalment, sinó econòmicament".

Quan va entrar el Govern valencià, va asseverar Puig, el sector audiovisual estava conformat per 674 empreses, un 20% menys que en 2009, i també s'havia viscut una caiguda del 64% en la venda de productes audiovisuals. A més, s'havia reduït la plantilla de professionals en el sector des dels 6.800 treballadors fins a 1.085, la sisena part.

Destacats