Compromís demana al Govern que tinga en compte la realitat plurilingüística al repartiment dels 1.603 milions del Pla d'Impuls de l'Audiovisual

Guardar

Mònica Álvaro, portaveu adjunta de Compromís en Les Corts
Mònica Álvaro, portaveu adjunta de Compromís en Les Corts

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual de Les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste el Govern d'Espanya a revisar el Pla d'Impuls del sector de l'audiovisual i l'Estratègia Hub per tal d'adaptar-los a la realitat plurilingüística que existeix al territori espanyol, i que aquesta realitat plurilingüística es tinga en compte a l'hora de repartir els 1.603 milions d'euros del Pla.

Segons Álvaro, "el 2021 el Govern central va anunciar aquest Pla d'Impuls de l'audiovisual mitjançant la presentació de l'estratègia España Hub Audiovisual d'Europa. Un pla amb una dotació pressupostària per al període 2021-2025 de 1.603 milions d'euros provinents del Fons Europeu de Recuperació i Resiliència, del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i del Programa Creativa (2021-2027) i com a principal objectiu es fixa un increment del 30% de la producció audiovisual en Espanya per al 2025".

"Raó per la qual a la nostra proposta demanem al Govern central que dins del mencionat Pla d'Impuls 2021-2025 es delimiten també les partides econòmiques escaients per donar suport la producció audiovisual en llengües cooficials diferents del castellà".

"Dintre del propi anàlisi del sector que fa l'estratègia, es recorda que els subsectors més vibrants de la producció audiovisual estan vinculats a la producció i consum digital de continguts i el consum personalitzat. Però malgrat el que es podria interpretar d'aquesta afirmació, al Pla d'Impuls no hi ha cap referència al sector audiovisual en llengües cooficials. En cap de les seues vessants ni en cap llengua".

"Ni tampoc la mencionada anàlisi parla de la producció audiovisual en llengües cooficials ni desgrana l'ingent xifra que representa aquest sector. Per la qual cosa, no hi ha cap evidència que el Pla d'Impuls tinga la intenció d'adaptar-se a la realitat lingüística que es viu a l'Estat espanyol, ni tampoc n'hi ha cap evidència que tinga present aquesta realitat", ha afegit Álvaro.

Per altra banda, "el Pla d'Impuls també posa de manifest la importància d'un nou marc legislatiu que aborde la problemàtica sobre les polítiques per espentar i donar suport al sector. Aquest nou marc legislatiu se centra, segons el document, en el nou projecte de Llei de l'Audiovisual que, durant la negociació dels pressupostos de 2022, ha variat considerablement pel que fa a la producció audiovisual en llengües cooficials i que es preveu que encara introduïsca més canvis en el tràmit d'esmenes dels grups parlamentaris".

"Rebem de bon grat la intenció del Govern espanyol d'incloure a curt termini al sector audiovisual com a sector estratègic i vincular-lo al Pla d'Acció per a la internacionalització de l'economia. Però des de Compromís pensem que cal revisar l'estratègia España Hub Audiovisual d'Europa per tal que aquesta s'adapte a la realitat lingüística i plural del territori", ha conclòs la també portaveu adjunta de Compromís en Les Corts.

Destacats