Compromís concorrerà amb Sumar en les eleccions europees amb el tercer lloc de la llista

Guardar

Ángela Micó i Yolanda Díaz en un acte a València
Ángela Micó i Yolanda Díaz en un acte a València

Compromís es presentarà finalment al costat de Sumar a les eleccions europees de juny en una candidatura en la qual ocuparà el tercer lloc de la llista, confirmen fonts de la coalició valencianista.

Les dues parts han arribat a un acord este dijous després de setmanes de negociacions, just abans de l'executiva de Compromís que sotmetrà a votació la candidatura a les europees i el reglament de primàries per a estos comicis.

L'executiva ha aprovat per 19 vots a favor, una abstenció i un vot en contra l'acord amb Sumar, que permetrà elegir a Compromís al seu candidat a la llista sense tindre en compte les quotes de gènere. En els pròxims dies es durà a terme una votació entre la militància per a ratificar o no l'acord.

Per a triar als seus representants en la candidatura a les europees, la coalició valencianista celebrarà unes primàries obertes a la ciutadania que començaran dilluns que ve amb la presentació de candidatures i es conclouran amb la votació el 27 d'abril.

LA MILITÀNCIA TINDRÀ "L'ÚLTIMA PARAULA"

Els portaveus de Més, Amparo Piquer; Iniciativa, Alberto Ibáñez i VerdsEquo, Paula Espinosa, han comparegut davant els mitjans per a explicar l'acord. Piquer, la portaveu de la pota majoritària del partit, ha defés que "és una gran notícia" perquè "suposa que tornarem a tindre una veu valenciana a Europa", una cosa "tan important en estos moments". També ha agregat que este és un pacte "satisfactori" i "sempre s'ha estat en el marc de l'acord" amb Sumar.

Piquer ha defés que tindran la possibilitat de dir des de l'Europarlament que "no a l'ampliació del Port de València, no a les plantes de molt alta tensió de Castelló i no a la degradació de la costa alacantina".

Ibáñez ha assenyalat que anem cap a un "marc europeu profundament complicat" en "una situació pre bèl·lica, en la qual l'extrema dreta i el neoliberalisme intentarà posar als valencians i les valencianes en situacions molt complicades i, per tant, que puga haver-hi una persona allà, valenciana, de Compromís, defenent el nostre programa electoral, és una qüestió fonamental".

Espinosa, per part seua, ha celebrat que en estes eleccions, "per fi, es podrà votar una llista de lluita contra el canvi climàtic, que és un dels principals reptes globals que tenim". "I estem veient també, ací en la Generalitat Valenciana, com la dreta i la ultradreta sí que arriben a consensos. I seria molt lamentable que, per primera vegada en la història d'Europa, l'extrema dreta puga arribar també a les institucions europees. Eixe fre l'hem de posar des dels països del sud d'Europa", ha reivindicat.

OLTRA

Preguntat per la possibilitat que l'exvicepresidenta de la Generalitat Mónica Oltra torne a presentar-se a les eleccions amb la llista de Compromís, Ibáñez ha assenyalat que Oltra "no és patrimoni solament de Compromís, és una dona que traspassa fronteres partidistes, és un símbol i la seua trajectòria i el seu llegat és inqüestionable per a moltíssima gent, i particularment per a una generació que va créixer políticament amb ella".

Així, ha assenyalat que "sempre s'ha pogut presentar a les eleccions no sols perquè és innocent, sinó perquè és la persona que millor il·lusiona al conjunt dels valencians i les valencianes". "A partir d'ací nosaltres no jugarem a les especulacions i no confondrem la transparència amb els striptease", ha agregat.

Destacats