Compromís celebra que les autoritats "s'arromanguen" a l'hora d'eliminar la nomenclatura franquista dels carrers

Guardar

Mullet Compromis
Mullet Compromis

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha realitzat aquest diumenge un balanç del desenvolupament de la campanya empresa des de la coalició, en el qual ha celebrat que les autoritats "s'arromanguen" a l'hora d'"esborrar la presència de nomenclatura franquista de nombrosos carrers i places de tota la geografia de l'Estat".

Mulet, promotor de la iniciativa, ha assegurat que la campanya "ha servit per a posar blanc sobre negre en nombroses poblacions i pedanies i, si bé en la majoria de casos les autoritats han admés el desistiment voluntari o no en l'aplicació de la Llei de la Memòria Històrica i els han rebatejats en la xifra de més de 2.000 dels carrers i places, també és cert que han quedat tristament retratades algunes autoritats d'altres ajuntaments de l'Estat i el mateix Govern", segons ha relatat el senador en un comunicat.

Així, segons Mulet, Compromís "ha aconseguit que les autoritats s'arromanguen a l'hora d'eliminar d'una vegada, després de més de 40 anys de democràcia i incompliment de la llei, centenars d'espais dedicats a la glòria del Cabdill, Cosí de Rivera, Francisco Franco, herois, màrtirs, sanguinaris militars i rèmores dels qui es van revoltar, la qual cosa va portar a una Guerra, repressió i llarga dictadura".

Per a dur a terme aquesta campanya, la coalició va obtenir una relació de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) dels carrers, places o vials de municipis espanyols que mantenen nomenclatures com les d'Onésimo Redó, Ruiz de Alda, Calvo Sotelo, Queipo de Pla, General Mola, General Sanjurjo, General Yagüe, Millán-Astray, José Antonio Primo de Rivera, 18 de Juliol o del Generalíssim.

En aquest sentit, des de Compromís han "lamentat" que el Govern "no prenga part d'una forma activa en el compliment de la llei vigent i no comence a sancionar la seua inobservança".

La coalició va enviar també cartes als bisbes espanyols i Papa Francesc "perquè s'impliquen en l'eliminació del franquisme de les esglésies". Així mateix, va reclamar "la retirada del bust de l'exministre franquista Manuel Fraga del Senat i el quadre a Martín Villa".

"NOMS POPULARS"

Mulet ha conclòs que "és trist que haja hagut de ser una formació xicoteta amb pocs recursos com Compromís qui haja propiciat una campanya tan senzilla com efectiva i que els qui han governat en els últims anys des de les institucions de tot un Estat no hagen mogut un sol dit per a retornar els noms populars a moltes places o per a dotar de noms dignes, igualitaris i democràtics el que abans era d'una ignomínia evident i il·legal".

Segons ha informat, Compromís al Senat ha georeferenciat aquests casos en un mapa consultable des de la mateixa pàgina web en el qual es mostren pels colors del semàfor els municipis que no volen complir la llei, els que estan en això i els qui ho han fet ja amb enllaç als documents enviats.

"Alguns municipis havien canviat ja el nom d'aquests carrers però no l'havien comunicat a l'Institut Nacional d'Estadística, motiu pel qual continuaven apareixent en les bases de dades", han explicat.

Destacats