Compromís arremet contra PP i PSOE "per no haver fet res per a salvar els nuclis afectats per les partions i la Llei de Costes"

Carles Mulet: "Si de debò és cert el que va dir Llastra, que amb un informe de la Generalitat se salven els nuclis històrics, que ho demanen ja"

Guardar

Representants de Compromís amb veïns de costes
Representants de Compromís amb veïns de costes

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat hui a les portes de l'inici de la temporada turística, "l'oblit de PP i PSOE per no haver fet res en els últims anys per a excloure i salvar de l'aplicació de la Llei de Costes aquells nuclis tradicionals del litoral valencià afectats i amenaçats d'enderrocament". Es tracta en alguns casos, de propietats centenàries, amb permisos, situats en carrers ben definits i amb passejos marítims com en el cas de la Torre de la Sal.

Mulet ha recordat que, en l'últim Ple, durant el debat de la Proposició de Llei per a reformar la Llei de Costes, entre els arguments esgrimits pels socialistes, va destacar l'al·locució del senador asturià Fernando Lastra dirigint-se al PP, que "va assegurar que els ajuntaments determinaran els criteris, i el ministeri -en aquest cas el Ministeri de Transició, a través de la Direcció General de Costes- validarà els criteris històric-culturals amb un informe de la comunitat autònoma. Senyoria, totes les lleis, inclosa la llei autonòmica de la Comunitat Valenciana, de patrimoni cultural, tenen recollida aquesta figura. I el Tribunal Suprem ha resolt que sí que poden decidir en domini públic marítim la protecció cultural -ho ha decidit a propòsit d'una sentència sobre una drassana al País Basc-, mentre no estiga afectat per una instal·lació d'interès general de l'Estat, com és un port. Per què no ho van fer? Per què no han agafat vostès eixa iniciativa de fer una figura de protecció d'un nucli històric que tenen en la seua legislació, en la seua, i han decidit implantar-la i considerar que això protegeix al domini públic o ho exclou? Perquè, en realitat, la vertadera motivació és l'exclusió del domini públic d'una part inclosa en domini públic, perquè per a excloure del domini públic, prèviament, cal estar dins del domini públic".

Per al senador valencianista "si això és tan senzill, que ho demanen ja. Perquè no té sentit que assenyalen solucions i no les impulsen" i ha criticat al PP "per haver retardat la tramitació d'aquesta Proposició de Llei quasi mig any de manera deliberada en un moment transcendental en la tramitació dels expedients de recuperació iniciats en 2021 i per haver paralitzat en la Conselleria la declaració de BRL quan ho va demanar el Consistori de Cabanes l'any 2010". Tot aquest procés ha reiterat, "hauria de paralitzar-se a més pels dubtes de legalitat amb les partions de 1975 i 1993".

Finalment, Mulet ha animat als regidors i alcaldes del PSOE "que tan ofesos estan per l'actuació del seu partit al Senat al fet que abandonen eixe partit, ja que sembla la decisió més coherent", ha dit.

Destacats