Compromís aposta per un model econòmic que redistribueix la riquesa i genera ocupació de qualitat

Els màxims dirigents de Compromís es donen cita a Borriana en el primer dels tres actes de 'Obrim...' previstos per la coalició

Guardar

Acte 'Obrim per guanyar' de Compromís celebrat a Borriana
Acte 'Obrim per guanyar' de Compromís celebrat a Borriana

"El paradigma del lliure mercat, el seu model, no solament s'ha demostrat erroni, sinó ineficaç per a crear riquesa i ocupació. Per això Compromis aposta per un model econòmic alternatiu, que aposta pel ben comú, que genera riquesa i la redistribueix a la societat i que genera ocupació de qualitat".

A l'hasí manifestat el portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Vicent Marzà, en l'acte 'Obrim per Guanyar' que Compromís ha celebrat aquest matí en l'auditori Juan Varea de Borriana.

L'acte, que ha comptat amb la presència dels i les primeres espases de Compromís a nivell orgànic i institucional, ha sigut el primer dels tres esdeveniments amb els quals Compromís activa 'Obrim per guanyar', una estratègia d'obertura a la societat amb els quals la coalició pretén convertir-se en el "punt de trobada de l'esquerra valenciana".

"Necessitem anar per molt més. No és només estar en el govern, sinó que a més tindre la valentia i la capacitat. I per a això hi ha mobilitzar molt a la gent per a tindre més capacitat per a defensar a les xicotetes empreses, per a generar riquesa que millore la vida de les persones, per a generar ocupació de qualitat i en el territori. Transformacions profundes perquè no depenguem de les grans multinacional. Necessitem idees, projectes i exemples com els quals hui han exposat aquests experts de la societat civil. I per a això fa mancada mobilitzar a la gent que estem en Compromís i els que encara no estan", ha afirmat Marzà

La cita, en la qual han participat com a públic des del diputat en el Congrés, Joan Baldoví, passant per la síndica de Compromis en les Corts, Papi Robles, o els coportavoces de la coalició, Àgueda Micó, Juan Ponce, así com Alberto Ibáñez, entre uns altres, han intervingut experts en models econòmics alternatius: l'economista Roy Cobby, doctorant en Economia Digital en el King's College de Londres i coordinador de l'informe de Política Industrial al Future Policy Lab, qui ha accedit a desplaçar-se des de Londres a Borriana expressament per a l'acte.

Aquest economista ha manifestat que "ha quedat demostrat que els sistemes fonamentalistes de mercat no funcionen per a generar ocupació, ni per a accedir a l'habitatge. S'han demostrat poc efectius pel que cal caminar cap a models amb major capacitat de generar riquesa comunitária, amb la participació de la societat…".

En aquest sentit també ha intervingut Empar Pablo Martínez, de l'adreça confederal de CC.OO, qui ha manifestat que enfront de les polítiques de devaluació de salaris i drets que han dominat els últims anys i que generen una societat individualitzada i atomitzada, cal apostar per una economia solidària, social, inclusiva i redistribuidora de riquesa i de drets i que aposten pel diàleg social.

Per la seua banda, també ha intervingut el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local i secretari general de Més per Mallorca, Jaume Alzamora, qui reflexionat sobre crear models turístics i socials sostenibles en un futur enfront del del "col·lapse". Ha subratllat iniciatives com la limitació de vehicles; el topall màxim d'establiments turístics; la recuperació en residencial d'infraestructures turístiques obsoletes así com la importància de superar un model turístic fracassat que s'ha basat en la 'demografia' i el nombre de visitants.

D'altra banda, des de la Xarxa d'Entitats d'Economia Alternativa i Solidària ha intervingut Anna Peñalver, qui des del món del cooperativisme més compromés, ha subratllat que l'economia social i solidària, el creixement de la qual a la Comunitat dels més importants de l'Estat, genera una gran distribució de riquesa, tornada a la societat i a l'administració, a més de drets laborals i socials.

Aquest primer acte de 'Obrim per Guanyar', que ha omplit l'auditori de Borriana, forma part d'un conjunt d'accions que tenen com a element comú donar protagonisme a la societat civil. En aquesta mateixa estratègia s'enquadra també la decisió de reservar llocs d'eixida de les llistes a Corts a persones independents, así com la culminació d'acords municipals amb candidatures procedents de la societat civil. L'objectiu de Compromis és convertir-se en un "element central de l'esquerra valencianista ecologista i feminista ja que "Compromís és la casa comuna de tots aquells que volen fer política des d'ací sense rebre instruccions de Madrid".

Destacats