Comença el ple d'investidura per a reelegir a Puig 'president' de la Generalitat

Guardar

pleno
pleno

El ple de les Corts Valencianes per a investir al candidat del PSPV-PSOE, Ximo Puig, president de la Generalitat ha començat al voltant de les 10.10 hores d'aquest dimecres amb el dubte fins a l'últim minut de si s'anava a suspendre la votació durant 24 hores per a donar temps als negociadors del Botànic II a aconseguir un acord de Govern que garantira els vots necessaris per a la reelecció del cap del Consell.

Es tracta del ple amb més incertesa que s'ha celebrat en el parlament valencià, ja que l'acord d'investidura ha estat en l'aire fins a l'últim minut després que Podem s'alçara aquest dimarts de la taula de negociació.

Finalment hi ha hagut 'fumata blanca' i la signatura de l'acord aquesta vesprada a Alacant, mancant "tancar alguns serrells", ha precedit un inici de sessió en el qual han entrat junts i somrients el candidat Ximo Puig amb la vicepresidenta en funcions i líder de Compromís, Mónica Oltra. Per darrere, el president de les Corts, Enric Morera.

El síndic de Podem, Rubén Dalmau, s'ha acostat a ells, ha fet una besada a Oltra i una encaixada a Puig entre un núvol de fotògrafs per a recollir el moment. I en aquest punt, ha arribat la foto del nou tripartit: Dalmau situat davant del banc del Govern, Puig i Oltra després dels seus escons.

La incertesa de la sessió s'ha deixat notar en l'hemicicle. La part que ocupa de forma provisional PSPV, Compromís i Podem estava quasi buida. La de l'oposició, per contra, s'anava omplint en un degoteig de diputats amb dubtes encara sobre quina butaca ocupar.

En aquesta sessió mantenen el mateix escó que en el ple de constitució de les Corts del passat 16 de maig, la qual cosa ha provocat algunes bromes entre ses senyories. "És provisional, però no ho trenques", s'ha pogut escoltar.

Els més matiners han sigut els diputats de Vox, que s'estrenen en aquesta legislatura amb 10 parlamentaris. El síndic de Cs, Toni Cantó, ha arribat a continuació flanquejat pel seu grup. En el PP els portaveus José Juan Zaplana i José Císcar han sigut dels més puntuals. El seu portaveu, Isabel Bonig, ha arribat després d'ells. La parlamentària de Podem, Pilar Lima, la primera diputada sorda en Les Corts, també estava ja en el seu lloc. Dos intèrprets l'han ajudat a seguir el ple.

Una vegada conegut que hi hauria pacte, ha començat a omplir-se la bancada del tripartit. El síndic de Compromís, Fran Ferri, els consellers en funcions Gabriel Bravo, Vicent Soler, Vicent Marzà, Ana Barceló, Manuel Alcaraz han anat asseient-se al costat de la resta de senyories. El ple de la X legislatura ha donat començament.

Arxivat a:

Destacats