ComandoZ: la campanya juvenil de la Generalitat i el CVJ per una "aliança intergeneracional"

Amb el #NormalitZem la Generalitat difon una campanya sense paternalismes ni lliçons feta per joves i per a joves

Guardar

201207_PRE_Foto_2_GeneracionZ
201207_PRE_Foto_2_GeneracionZ

Molts han estat els missatges i les campanyes polèmiques i virals que criminalitzaven i apuntaven a la joventut com els culpables d'agreujar la situació de la pandèmia del coronavirus. Sens dubte, els tòpics i els estereotips que se'ls encunya a la joventut, com la irresponsabilitat, la mandra, la festa descontrolada i fins i tot el pensament immadur han estat el quid de la qüestió en totes aquestes campanyes que s'han estés des del ple confinament, fins a la desescalada i que, lamentablement, encara continuen vigents en la segona i la tercera ona. No obstant això, el Consell Valencià de la Joventut (CVJ), com a màxim òrgan institucional en representació de la societat jove, ha pres cartes en l'assumpte per a deixar el paternalisme, les lliçons "d'adults" així com l'adultcentrisme, la criminalització cap a la joventut així com erradicar els estereotips d'irresponsabilitat encunyats a la joventut. D'aquesta manera la Generalitat i el CVJ han impulsat la campanya "ComandoZ", una iniciativa feta per joves i dirigida als joves que busca conscienciar a la societat sobre la necessitat de mantenir actituds responsables per a prevenir la pandèmia.

'Cada dia és un copy-paste de l'anterior'

Així doncs, el president, Ximo Puig, ha participat al costat de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i la presidenta del CVJ, Pilar Blasco, en la presentació d'aquesta mateixa campanya que posa el focus en la importància d'establir una "aliança intergeneracional" que atorgue a les persones joves el protagonisme que els correspon en l'estratègia per a sortir "junts" de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19. Per part seua, el president ha reivindicat, durant la seua intervenció, el "paper decisiu" de la joventut en l'actual context de pandèmia, i l'esforç de tota una generació que s'ha vist atrapada entre dues crisis i que està sabent fer front a les dificultats amb "responsabilitat".

De la mateixa manera, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, rebutjant el paternalisme i la criminalització cap a la joventut ha demanat extremar les precaucions durant un Nadal "necessàriament diferent" perquè "hem de dir-li a la gent que volem que la millor estima es demostra en la distància" i ha remarcat l'altruisme i el voluntariat juvenil, més encara, durant la pandèmia acabant d'agrair el seu suport. "Responsables, és el moment de sortir al carrer amb la cara i la màscara ben alta,", ha conclòs Oltra.

'Fer els 18 anys a casa és un epic fail'

La iniciativa, impulsada per la Generalitat en col·laboració amb el CVJ, està protagonitzada per joves que conviden a sumar-se a la "generació Z, la generació responsable", que "porta la cara i la màscara ben altes" i que, en paraules de la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, visibilitza el comportament exemplar d'una "majoria silenciosa".

Oltra a l'acte de presentació de la campanya "ComandoZ"

El cap del Consell ha mostrat en aquest punt la necessitat "continuar tots junts en aquesta causa comuna" que és la lluita contra la pandèmia, perquè "no hi ha futur per a una societat avançada sense l'aliança intergeneracional".

Per això, ha reivindicat la participació dels i les joves en l'"agenda comuna" en favor de la superació de l'emergència sanitària i de la reactivació de l'economia i l'acció social, i ha destacat la importància d'instruments específics com l'Estratègia Valenciana de la Joventut.

'No saber com saludar en la primera cita li lleva flow al crush'

El president ha assenyalat també que la campanya 'GeneracióZ' apel·la a la "corresponsabilitat" i suposa "una mirada cap endavant" que es produeix "en un dels mesos més decisius" per a l'evolució de la pandèmia. Per això, ha cridat a viure un "Nadal de veritat, un Nadal de sentiments" mantenint "més que mai" el valor de la solidaritat, que va prevaler en els moments més durs del confinament.

La presidenta del CVJ, Pilar Blasco, ha reivindicat el paper de la joventut en les institucions i d'altra banda ha posat en manifest els problemes que arrossega la gent jove des de la crisi anterior. "L'atur, el fet de no poder emancipar-se i el no poder començar els nostres projectes de vida són problemes que anem arrossegant, però ara se suma la incertesa, que està provocant ansietat i estrés", ha manifestat Blasco, recalcant la importància d'"una salut que moltes vegades és invisible com la salut mental". Així doncs, Blasco ha demanat davant el president i la vicepresidenta i el director general de l'IVAJ, un pacte generacional, un pacte que prioritze les cures entre generacions i unes cures que poden frenar la desafecció política de la joventut. Amb aquestes mateixes paraules, la presidenta del Consell Valencià de la Joventut recalca que "superar la situació actual és alguna cosa de tota la societat" al que ha prosseguit que "no val enfrontar-nos ni fomentar l'odi ni tirar-nos la culpa entre diferents grups poblacionals", per la qual cosa la societat necessita "canviar la mirada cap a la gent jove", ha conclòs la presidenta del CVJ, Pilar Blasco.

La vicepresidenta i consellera Oltra, la presidenta del CVJ, Pilar Blasco i el director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí

"L'estima es demostra en la distància"

En el mateix sentit s'ha pronunciat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, que ha subratllat la importància de les actituds personals. "Poques vegades com ara es pot dir que, amb la nostra activitat, podem salvar vides", ha assenyalat Mónica Oltra, que ha remarcat la necessitat d'extremar les precaucions en el període nadalenc.

"S'acosten dies on tradicionalment ens reunim amb amigues i amics, amb familiars, i aquests dies seran enguany necessàriament diferents", perquè "hem de dir-li a la gent que volem que la millor estima es demostra en la distància", ha assenyalat també la vicepresidenta.

Com ha continuat, "en la vida, a vegades, cal fer un pas enrere per a agafar carrereta, i aquest Nadal correspon fer un pas enrere". Per això, ha demanat "la complicitat de tota la societat, cadascú des del seu àmbit, des de la seua responsabilitat" per a impedir contagis, ja que "el millor regal" que es pot lliurar aquest Nadal a família i amistats "és el de pertànyer a aquest "comando responsable" que protagonitza la campanya 'ComandoZ'".

Per això, ha reivindicat la participació dels i les joves en l'"agenda comuna" en favor de la superació de l'emergència sanitària i de la reactivació de l'economia i l'acció social, i ha destacat la importància d'instruments específics com l'Estratègia Valenciana de la Joventut.

Destacats