Com s'està preparant la Comunitat Valenciana per a la tornada a l'escola?

L'inici del curs 2020-2021 vindrà marcat per la presencialitat

Guardar

aula ep
aula ep

El compte arrere per a l'inici del curs ja ha començat i els dubtes de com serà la tornada a l'escola creixen entre les famílies a causa de l'augment de rebrots que s'estan produint al llarg de tot el territori nacional. Més de 8 milions d'alumnes i 700.000 professors estan a l'espera del que ocorrerà el setembre vinent. De moment, el que és segur és que des de la Generalitat no es contempla la possibilitat que la tornada al col·legi no siga presencial. De moment, encara que les reunions entre les comunitats autònomes i el Govern han sigut habituals, l'escolarització és responsabilitat dels governs autonòmics.

A l'espera que el Ministeri d'Educació i les comunitats autònomes donen a conéixer el protocol definitiu que regirà el 'curs Covid' s'han donat a conéixer algunes de les pautes que es tindran en compte a partir de setembre.

La Conselleria de Sanitat va anunciar recentment que per a l'inici del curs 2020-2021 s'ha dissenyat a partir d'una planificació profunda i rigorosa que permet, a més d'establir les mesures necessàries per a prevenir i controlar la pandèmia, complir els objectius educatius i de sociabilitat, que afavorisquen el desenvolupament òptim de la infància i l'adolescència, pal·liar la bretxa educativa generada, previndre el fracàs escolar, l'abandó educatiu primerenc i garantir l'equitat.

Aquest protocol marca les pautes per a oferir un entorn escolar segur a l'alumnat i al personal dels centres educatius i serveix per a arbitrar les mesures d'especial protecció per als col·lectius més vulnerables a la COVID-19, perquè es puguen desenvolupar les activitats pròpies del sistema educatiu minimitzant el risc al màxim. És un document que busca oferir un marc comú i s'implementa segons la realitat de cada centre educatiu i el seu context local. No obstant això, segons s'ha pronunciat Ximo Puig, President de la Generalitat, en la roda de premsa que va celebrar ahir al costat del ministre de Ciència, Pedro Duque, en les instal·lacions de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) al Parc Científic de la Universitat de València: "el risc zero no existeix i el que diga que es pot garantir no està dient la veritat", ha afirmat, alhora que ha insistit que la Comunitat treballarà per a "minimitzar els riscos" assumint "la coexistència amb el virus", que "serà obligada fins que la ciència done una resposta".

El protocol contempla les mesures per a la limitació o control del contacte interpersonal, entre les quals es troben les entrades i eixides en els centres educatius, els desplaçaments dins dels centres, la manera d'actuar en les zones comunes i les interaccions amb persones externes a l'organització dels centres.

També es detalla la manera de conducta des del punt de vista de la seguretat sanitària quant a les activitats extraescolars, el servei de transport escolar, el servei de menjador escolar i l'ús de mascaretes.

Un altre dels apartats del protocol es refereix a les mesures de prevenció personal, així com les de neteja, desinfecció i ventilació en els centres educatius.

Per al pròxim 7 de setembre, un dia abans que suposadament acaben les mesures que s'han establit per a frenar l'expansió del Coronavirus, estan cridats a les aules un total de 4.374 professors més. Per a poder aconseguir-ho, la Generalitat ha pressupostat 207 milions d'euros extraordinaris, realitzat desinfeccions profundes de centres i adquirits quasi tres milions de mascaretes i més de 86.000 litres de gel.

En Infantil i en primer i segon de Primària hi hauran grups estables de fins a 20 alumnes. En tercer i quart de Primària també hi pot haver-los i en cinqué i sisé de Primària l'alumnat haurà de mantindre la distància. En primer de l'ESO s'assistirà a classe amb separació i en la resta de nivells es podrà acudir en dies alterns.

Així mateix, el President ha defensat la "màxima presencialitat" dels alumnes a les aules dels centres educatius de la Comunitat Valenciana en el nou curs escolar amb mesures de "màxima seguretat" per a evitar contagis de Covid-19 i evitar l'expansió de la pandèmia.

Destacats