Cofrents com a punt zero per als ecologistes valencians: "la transició ecològica passa per tancar la central nuclear"

El Consell de Seguretat Nuclear ha aprovat la renovació de la nuclear de Cofrents fins a novembre de 2030

Guardar

cofrents
cofrents

La central nuclear de Cofrents, propietat d'Iberdrola Generació Nuclear S.A., és la de major potència elèctrica instal·lada dins del parc nuclear espanyol, la construcció de la qual es remunta fins a 1972, quan el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va concedir l'Autorització Prèvia per a la construcció de la Central Nuclear en la localitat valenciana. Va ser en 1984 l'any clau, quan el mateix ministeri concedeix el Permís d'Explotació Provisional que admetria iniciar la càrrega de combustible, la realització de proves nuclears i la definitiva connexió de la Central a la xarxa peninsular d'alta tensió, que es va produir el dia 14 d'octubre. Tot això va permetre que s'aconseguís a l'octubre el 50% de potència tèrmica, al novembre el 75%; i en 18 de gener del següent any el 100%.

L'any 1986 s'obté la primera pròrroga del Permís d'Explotació Provisional (PEP), i des de llavors s'han anat obtenint successives pròrrogues per dos anys en 1988, 1990, 1992 i 1994, per cinc anys en 1996, per deu anys en 2001, i l'última l'any 2011 per un nou període de 10 anys, fins al 2021. I ha estat just aquesta setmana quan el Consell de Seguretat Nuclear ha aprovat la renovació de la nuclear de Cofrents fins a novembre de 2030, responent favorablement a la sol·licitud del 31 de març de 2020, quan la Central Nuclear de Cofrents va sol·licitar formalment la renovació de la seua autorització de funcionament per deu anys. Davant aquesta aprovació de la qual serà la novena pròrroga de les instal·lacions nuclears valencianes que des de la seua obertura han mantingut en suspens als sectors ecologistes valencians.

Segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear en un comunicat, la decisió confirma el calendari pactat entre el Govern i Iberdrola per al tancament ordenat de la central en 2030, "si bé en el calendari pactat per Teresa Ribera i les elèctriques el tancament de Cofrents seria en 2025". No obstant això, davant aquesta notificació els partits polítics de Podemos -tant en l'àmbit nacional com autonòmic- i Compromís, s'han posicionat "completament en contra" de la decisió.

En l'àmbit nacional, des del grup parlamentari confederal Unides Podem - En Comú Podem - Galícia En comú han expressat el seu rebuig cap a aquesta decisió i han recordat que la setmana passada van presentar per a la seua tramitació una Proposició No de Llei "perquè no es renove la concessió a Iberdrola i tancar definitivament la central nuclear de Cofrents".

En clau valenciana, Compromís, a través del portaveu adjunt en les Corts, Juan Ponce, ha qualificat de nefast l'informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), però al mateix temps ha assenyalat que "el posicionament del CSN no impedeix al govern central del PSOE i Unides Podem decretar el seu tancament enguany, ja que és quan acaba la seva vida útil".

El cas de Cofrents recorda a la polèmica que es va donar en relació amb la Nuclear de Garoña que també va rebre informe favorable del CSN per a la pròrroga de la seua activitat, però finalment el govern central la va tancar perquè les empreses explotadores de la central així ho van demanar, ja que no eren ja rendibles aquestes instal·lacions. Davant aquesta possibilitat de tancament, Ponce exigeix "que es deixe de fer seguidisme a la política energètica del PP i el mes vinent de març, quan s'ha de prendre la decisió, el Ministeri de Transició Ecològica aprove el tancament de la Nuclear de Cofrents, establisca un calendari de desmantellament i done pas a les energies renovables".

Juan Ponce (Compromís)

Quant a la posició de Unides Podem, la formació habitada s'ha unit a instar el Govern central, del qual formen part, a "respectar" l'acord de les Corts de fa quatre anys en la qual demanaven el tancament de la central al final de la seua autorització actual, que conclou el 20 de març, i que va ser ratificat la setmana passada.

En paraules de la diputada de Unides Podem, Beatriu Gascó "no ens "sorprén" la decisió del CSN, però "no deixa de decebre". En aquest sentit, ha indicat que "la pilota està damunt de la taula del Ministeri". "Nosaltres, com a força de Govern tant aquí com en el govern central farem pressió", ha indicat. Així, traslladaran al vicepresident segon, Pablo Iglesias, que "trasllade aquesta voluntat". "No sols es va aprovar una PNL en 2017 en aquestes Corts pels partits que conformen el Botànic, sinó que a més es va reiterar la setmana passada", ha indicat.

La plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa els principals grups ecologistes a més de sindicats i altres organitzacions de la societat civil valenciana, manifesta el seu absolut rebuig a la prolongació del període de funcionament de la central nuclear de Cofrents, més enllà del 2021, en el qual compliria 37 anys de vida, al que afegeixen que "la central ja està en unes condicions pèssimes, amb avaries contínues", per la qual cosa "prolongar el seu funcionament suposa augmentar exponencialment el risc de greu accident que afectaria a tota la ciutadania valenciana".

Per a la plataforma ecologista, aquesta pròrroga de la nuclear valenciana no sols suposa una trava per a l'ecologia, sinó que "mantenir l'energia nuclear suposa un bloqueig a la implantació de les energies renovables" que el mateix govern ha planejat en el seu Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima. Tanquem Cofrents explica que "les centrals nuclears suposen un veritable tap a la transició energètica amb un sistema basat en energies renovables, és a dir un sistema descentralitzat, més net, més barat i democràtic", per la qual cosa "la transició ecològica passa per tancar totes les centrals nuclears".

Destacats