Ciutadans condiciona el seu suport al decret anticrisi del Govern a mantindre actius els set reactors nuclears

Edmundo Bal advoca per repartir els "sacrificis" i alerta que no es podran pagar les pensions si segueixen vinculades a l'IPC

Guardar

Central nuclear de Cofrents
Central nuclear de Cofrents

Ciutadans només recolzarà en el Congrés la convalidació del reial decret amb mesures de xoc per a pal·liar els efectes econòmics de la guerra d'Ucraïna si el Govern es compromet a mantindre en funcionament els set reactors nuclears que hui dia queden actius a Espanya.

Així ho ha avançat, en una entrevista amb Europa Press, el sotssecretari general i portaveu nacional de Ciutadans, Edmundo Bal, que considera "fonamental", a més d'abaixar els impostos als carburants i la llum, apostar per l'energia nuclear per a frenar la pujada de preus.

"Si el PSOE i el Govern no aposten perquè no es tanquen els set reactors nuclears que tenim a Espanya, apostant per l'allargament de les centrals nuclears, Ciutadans no donarà suport al reial decret llei de mesures. Ho dic així de clar", ha anunciat el també portaveu adjunt de la formació en el Congrés.

Els set reactors que romanen actius a Espanya són Almaraz I i Almaraz II, a Càceres; Ascó I, Ascó II i Vandellós II, a Tarragona; Cofrents, a València, i Trillo, a Guadalajara.

"ITÀLIA ENS MENJA LA PARTIDA"

El portaveu ha destacat que "fins i tot" Alemanya ha fet passos arrere recentment en el seu calendari de tancament de centrals nuclears, i que Holanda, França o el Regne Unit es plantegen fins i tot construir més reactors, d'acord amb la nova taxonomia energètica europea.

Segons Bal, l'Executiu de Pedro Sánchez "no pot jugar" amb la butxaca dels espanyols "sense adoptar mesures que de veritat suposen una reducció del preu de la factura elèctrica", al mateix temps que ha criticat la "negligent gestió" realitzada pel Govern respecte al Sàhara Occidental, la qual cosa ha comportat "la ruptura de relacions amb Algèria".

"Itàlia ens està menjant la partida", ha assenyalat, en referència a l'augment de la importació de gas algerià per Roma. També ha recordat que Algèria ja ha fet pública la seua intenció d'apujar el preu del gas que exporta a Espanya, un anunci --ha advertit-- que suposarà que "encara puge més la factura elèctrica".

ELS ESPANYOLS, UN 9,8% MÉS POBRES

Respecte a la proposta de topar en 30 euros el preu de referència del gas per a abaratir l'electricitat, s'ha preguntat com pensa la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, pagar la diferència entre el preu limitat i el preu fixat en els mercats internacionals.

"El pagarem els espanyols en els pròxims 30 anys, com el famós dèficit de tarifa que va establir el PP de 30.000 milions que vam haver de pagar en la factura de la llum durant molts anys consecutius?", ha interrogat, qui tem que això siga un "parany" perquè altres governs després de Sánchez els toque resoldre el problema.

En aquest context, Bal ha assegurat que el seu partit va ser l'únic que va acudir amb els "deures fets" a la ronda de reunions del Govern amb els grups parlamentaris per a escoltar les seues propostes de cara al contingut del reial decret del Pla de Resposta a les conseqüències de la guerra.

"El Govern no fa els seus deures en aqueix reial decret llei", ha denunciat el portaveu 'taronja', ja que, segons ha indicat, el mateix dia que Sánchez compareixia en el Congrés "molt ufà, per a posar-se totes les medalles, en pla president benefactor dels espanyols", les seues mesures, com bonificar amb 20 cèntims cada litre de combustible, van xocar amb la dada de la inflació del 9,8%.

Bal ha incidit que a causa d'aquest nivell d'inflació els espanyols són "un 9,8 % més pobres", mentre "l'Agència Tributària, per cada punt d'inflació, recapta una barbaritat". "Som més pobres per la inflació, tenim menys poder adquisitiu i, damunt, paguem més impostos", ha resumit, abans d'incidir en una de les propostes fetes a l'Executiu, la necessitat de deflactar les tarifes de l'IRPF per a ajustar-les a la recaptació prèvia a la inflació.

"No em val el que em diu Ningú Calviño cada vegada que li pregunte en la sessió de control, que si tracte de desmantellar l'Estat del Benestar. No, si jo el que pretenc és mantindre la recaptació, però no que l'Agència Tributària s'enriquisca a costa de crear més pobresa en les butxaques dels espanyols", ha postil·lat.

FICAR Als PENSIONISTES EN EL PACTE DE RENDES

També ha insistit a incloure en el pacte de rendes promogut per l'Executiu als pensionistes, en lloc de reduir-lo a empresaris i treballadors. Ciutadans ho veu insuficient i, per això, ha sol·licitat la compareixença en el Congrés del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

"Volem que en aqueix pacte estiga també el col·lectiu dels pensionistes, i que el Govern explique, amb una inflació al 9,8 %, i si segueixen les pensions indexades a l'IPC, d'on traurà els diners per a pagar-les. Amb més imposats?", ha qüestionat.

Al seu judici, un altre aspecte que hauria de cabre dins d'aquest pla és l'"aprimament de l'Administració". En aquest punt, ha titllat d'"escandaloses" les notícies que apunten al fet que el sou dels assessors del Govern ha pujat un 30%, "amb la qual està caient i la pobresa en les llars".

Així, el dirigent de Ciutadans ha advocat per repartir els sacrificis ocasionats per la guerra d'Ucraïna "entre tots els sectors", entre empresaris, treballadors, pensionistes i Administració i "no solament entre alguns".

Arxivat a:

Destacats