CIS: El bloc d'esquerres ampliaria la seua majoria gràcies a l'augment del PSOE i descens de Ciutadans i Vox

L'enquesta no recull encara l'efecte de la candidatura d'Íñigo Errejón amb Més Madrid i les forces que se sumen, com Compromís

Guardar

CIS septiembre intención_Mesa de trabajo 1
CIS septiembre intención_Mesa de trabajo 1

El bloc d'esquerres tornaria a sumar majoria en el Congrés dels Diputats i, a més, l'ampliaria. Són les dades que desprén l'últim Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), de setembre de 2019. No obstant això, les entrevistes per a aquest estudi es van realitzar a l'agost, per la qual cosa encara no queda reflectit l'efecte de la candidatura d'Íñigo Errejón, Més País, ni de la convocatòria d'eleccions per al 10 de novembre.

Segons les dades de l'estudi, els socialistes passarien d'obtenir el 28,7% dels vots fins al 34,2; cinc punts i mig més. Es tractaria del principal partit beneficiat de la repetició electoral. Per l'altre costat, el 'gran' partit més perjudicat seria Ciutadans, que perdria tres punts per a situar-se en el 12,9% dels sufragis.

Així, la formació d'Albert Rivera tornaria a distanciar-se del seu soci preferent de la dreta, el PP. Pablo Casado milloraria els seus resultats respecte a les Eleccions Generals del passat 28 d'abril, en aconseguir 17,7% dels vots enfront de l'anterior 16,7. És l'únic dels partits de la bancada dreta que millora els seus resultats.

Quant a Unides Podem, milloraria lleument els seus resultats amb 1,2 punts més, fins al 12,2%. Esquerra Republicana es mantindria amb un resultat semblant, del 3,7%, igual que Compromís -0.6%- i EAJ/PNB -1,6%-. Compromís i Unides Podem són els partits que més poden variar en les pròximes enquestes, perquè el primer anirà en coalició al costat d'uns altres en Més Madrid -Chunta Aragonesista ja ha confirmat la seua participació-, i algunes formacions que habitualment s'aliaven amb UP podrien no repetir.

Amb aquests resultats, el bloc que assegura voler un "govern progressista", de coalició o no, millora els seus resultats respecte a les anteriors eleccions. No obstant això, serà encara necessària una política de pactes i negociacions per a aconseguir una investidura.

Només la suma de PSOE, UP i Compromís aconseguiria el 47%.

Arxivat a:

Destacats