Catalá exigeix a Puig abaixar impostos ja amb els 3.000 milions d'euros que recapta per hidrocarburs i electricitat

Guardar

La Síndica del Grup Popular en Les Corts, María José Catalá
La Síndica del Grup Popular en Les Corts, María José Catalá

La Síndica del Grup Popular en Les Corts, María José Catalá, ha exigit a Puig que reaccione ja i que abaixe els impostos als valencians davant una situació límit per la pujada imparable de preus que està patint la societat. "Vosté és el federalista més teòric i menys pràctic que conec. Exercisca les seues competències i abaixe els impostos amb els 3.000 milions d'euros que recapta la Generalitat per l'impost dels hidrocarburs i electricitat. La seua lentitud i inacció és exasperant".

Maria José Catalá ha explicat que "el mes de març s'han registrat vint ERTOS que afecten 3.490 treballadors del sector ceràmic, Ford ha anunciat un nou ERTO a Almussafes per la falta de components, 737.000 persones estan en risc de problema sever i cada vegada són més les famílies amb dificultat per a pagar la llum, l'aigua i aliments bàsics. En els últims dotze mesos el preu de la llum s'ha disparat un 96%, l'arròs un 20% i posar gasolina és un luxe. El nostre IPC disparat al 9,8%, la taxa més alta dels últims 37 anys".

La portaveu popular ha assenyalat que "Puig no ha fet res per a ajudar a famílies i empreses. Va anunciar un decret llei fa vint dies i fins i tot continuem esperant. Mentre desfullen la margarida, els ramaders es manifesten perquè no poden més, els transportistes paren i Puig no fa res. La seua lentitud és exasperant. Eixa inacció porta a molts sectors econòmics a una situació de risc i límit".

Catalá ha indicat que "el govern socialista es dedica a insultar a transportistes, abandona a sahrauís i crea conflictes amb un país clau per a la nostra economia i en concret per al sector tauleller com és Algèria. Es van reunir els presidents autonòmics a la Palma i dues setmanes després, després del compromís d'abaixar impostos, no ha fet res. Dotze de 17 comunitats autonòmiques han pres mesures però ací no sabem a què estem esperant".

Catalá ha afirmat que "esperava d'aquesta sessió que després que 12 de les 17 CCAA hagen anunciat les seues mesures, vosté anunciarà les seues. És vosté el federalista més teòric i menys pràctic que he vist en la vida".

Catalá ha assegurat que "Puig té competències pròpies, recapta 1.000 milions d'euros a l'any en l'impost d'hidrocarburs i de la corresponent taxa de l'energia i de la llum a la Comunitat Valenciana. I això són 3.000 milions en els tres últims anys i amb aquests milions que vosté recapta pot abaixar impostos".

"No ho pot fiar tot a Europa. Els valencians no li paguen perquè vinga ací a dir que li ha enviat una carta a la ministra i que no diga quines són les seues mesures. La Comunitat Valenciana i La Rioja apliquen el tipus marginal de l'IRPF més alt de tota Europa. Vosté té marge per a abaixar impostos", ha asseverat.

La síndica del GPP ha assegurat que "el pitjor és que no ha fet res per a permetre una pujada encoberta perquè vosté no ha actualitzat la tarifa de l'IRPF. Els valencians pagaran en el pròxim IRPF una mitjana de 200 euros més per la seua inacció".

En aquest sentit, Catalá ha recordat que "en 2019 va anunciar una comissió energètica per a abaixar preus de l'energia i en 2021 que contactaria amb el govern central per a buscar una solució al tema de la ceràmica. Però el pitjor és que en 2017 van aprovar una Llei de pobresa energètica i en 5 anys han sigut incapaços de desenvolupar el reglament i no han donat ni una ajuda a les famílies valencianes per a fer front a la factura energètica".

Finalment, Catalá ha reclamat a Puig que "deixen de boicotejar l'ampliació del Port de València, i de practicar una política de "braços caiguts" perdent oportunitats com la Copa Amèrica. Es van comprometre en la reunió de la Palma i en aquestes Corts a traure un Decret llei amb mesures i van passant els dies i les setmanes i vosté no fa res. Ha d'abaixar els impostos ja".

Destacats