Catalá demana la convocatòria urgent de la Diputació Permanent i que Puig done explicacions clares sobre els incendis i l'incident del tren

Catalá recorda que "el GPP ha presentat una iniciativa parlamentària amb 20 mesures concretes que es podrien posar en marxa en 15 dies per a ajudar als afectats per l'incendi"

Guardar

La síndica del Grup Popular en Les Corts, M. José Catalá
La síndica del Grup Popular en Les Corts, M. José Catalá

La síndica del Grup Popular en Les Corts, M. José Catalá, ha anunciat que "el GPP ha registrat hui una sol·licitud urgent de convocatòria de la Junta de Portaveus per a fixar ja la compareixença del president Puig en Diputació Permanent perquè done explicacions sobre els incendis tan dramàtics ocorreguts la setmana passada i l'incident del tren".

"No podem esperar una setmana i anar-nos-en al calendari prefixat el mes de juliol quan no s'havien produït els pitjors incendis d'aquesta dècada. No té sentit mantenir el calendari previst de celebració de Diputació Permanent per al dia 1 de setembre", ha afirmat.

La síndica del GPP ha assegurat que "cal accelerar al màxim tot el treball parlamentari per a posar en marxa el més ràpid possible totes les ajudes i mesures per a ajudar als afectats per aquests incendis".

Catalá ha asseverat que "hem sigut molt respectuosos. Però ara és el moment ja de donar explicacions per part del president Puig" i ha anunciat que "des del GPP hem presentat una iniciativa en Les Corts amb 20 mesures concretes per a consensuar amb tots els grups parlamentaris".

En aquest sentit, ha explicat que "cal baixar el tram autonòmic en l'IRPF per als afectats amb una duració de dues anualitats. Aquesta rebaixa es farà efectiva mitjançant una deducció equivalent a un 30% de la quota íntegra i l'establiment d'una línia d'ajudes equivalent 100% de la quota de cotització a la Seguretat Social per als treballadors autònoms afectats amb una duració de dues anualitats, com a agricultors i ramaders".

Catalá ha afirmat que "és fonamental posar en marxa un Pla especial de recuperació forestal i de turisme de totes les zones afectades per a poder reactivar l'economia dels diferents municipis, així com mesures per a poder generar empreses avalades per l'IVF amb bonificacions especials".

"Puig no es pot posar de perfil una vegada més enfront del que ha passat en aquesta Comunitat amb més de 30.000 hectàrees arrasades i un incident, el de "Tren del Pànic" que s'ha d'explicar per què no s'han donat suficients explicacions", ha assegurat.

Així, la portaveu del GPP ha afirmat que "tant la Llei del 2012 com el reglament de l'any 2021 relacionat amb incendis forestals estableix la competència autonòmica de coordinació de les emergències. Es va fallar en aquesta coordinació d'emergències i la Generalitat no va donar els avisos oportuns a RENFE i ADIF. No té sentit portar el debat a les versions entre els passatgers i la maquinista. No es pot descarregar tota la responsabilitat en persones que van patir en un moment determinat pànic i van témer per la seua vida".

Catalá ha exigit que "siga el president Puig qui vinga a les Corts, comparega i done totes les explicacions i si va fallar la coordinació de la Generalitat, que s'assumisquen les responsabilitats polítiques pertinents".

"Si Puig no dona les explicacions amb la suficient claredat dels fets sí que demanarem una comissió d'investigació, perquè si la Generalitat Valenciana no està disposada a donar les explicacions oportunes del que pas, arribarem fins al fons de la qüestió. Ja hem sol·licitat la documentació de totes les comunicacions que es van produir aqueix dia entre totes les administracions per a saber minut a minut el que pas. Esperarem i a donar-li l'oportunitat perquè Puig comparega i done les explicacions oportunes"

A més, la síndica del GPP ha afirmat que "estem a la disposició del Consell per a treballar, consensuar i posar en marxa ja les 20 mesures urgents que hem proposat en Les Corts".

M. José Catalá ha demanat al president de les Corts, Enric Morera, que convoque com més prompte millor la Junta de Portaveus per a fixar la data per a aquesta mateixa setmana de la Diputació Permanent perquè comparega el president Puig per a donar explicacions i adoptar mesures concretes de manera immediata.

Destacats