Català camufla el pitjor resultat del PP des de 1991 al comparar el percentatge amb el 28A

La candidata extrau dades aïllades per a assegurar un augment del PP malgrat obtindre el segon però resultat de la història del partit

Guardar

Maria José Catala trellat
Maria José Catala trellat

El PP de María José Català ha aconseguit, diumenge passat, el pitjor resultat des del debut de Rita Barberà a l'Ajuntament de València en 1991. No obstant això, la lectura que fa la que era candidata popular a l'alcaldia de les Eleccions Municipals, veu un "punt dolç" perquè, assegura, han millorat "entorn de tres punts" respecte del 28A. Una millora relativa que sale d'aïllar dades del seu context.

"El partit popular rep aquestes dades de forma agredolça, no els enganyaré. Hem tingut un resultat que ens hauria agradat millorar", va iniciar Català a valorar els resultats de les eleccions locals a València. La seua formació, el PP, ha aconseguit ser la segona força per darrere del Compromís de Joan Ribó, amb 8 regidors i 84.328 vots. Són 21.365 vots menys respecte a les anteriors municipals de 2015, quan Rita Barberà va perdre el govern.

Segons l'excandidata popular s'han quedat "a prop, molt a prop" de "consolidar una alternativa del centredreta" en la qual inclou a la ultradreta de Vox. Una lectura favorable que extrau de la diferència de vots entre els blocs progressista i conservador: 180.992 enfront de 180.737, 255 vots de diferència. Compte en aquesta relació als ultradretans però, no obstant això, no al partit que més pròxim estava d'aconseguir un altre escó. És UP-EUPV, que s'ha quedat a 2.973 vots de superar la barrera electoral i aconseguir un escó que 'arrabassaria' al PP.

Si també se sumen els vots d'UP-EUPV, la diferència de vots entre els blocs augmenta fins als 28.381 vots en favor de l'esquerra. Una diferència que s'accentua més amb tots els partits que no han aconseguit representació: 213.428 vots en els partits amb una línia ideològica d'esquerres enfront dels 184.215 de dretes.

Un 203,7% més

"La part dolça, si m'ho permeten, és haver millorat els resultats que vam tindre fa a penes 4 setmanes. Hem millorat entorn de tres punts els resultats del PP", va assegurar Català en valorar els resultats. Sobre el percentatge total de vots, els populars han obtingut diumenge passat un 21,75%, un 3,39% més que en les Eleccions Generals i un 3,21% més que en les Autonòmiques. No obstant això, quant a nombre de vots, la millora és menys notòria. Els populars han obtingut 1.156 vots més que en les Autonòmiques i 713 més que en les Generals, és a dir, un 1,39% i 0,85% més respectivament.

Aquestes dades contrasten amb l'únic partit que, com el PP, ha millorat els seus resultats respecte al 28A. Compromís ha aconseguit 11.901 vots més que en les Autonòmiques i 71.362 que en les Generals; un 12,59% i un 203,7% més.

Els resultats obtinguts per Català són els pitjors des de 1991, quan el PP es va presentar amb la seua nova marca després de deixar arrere Aliança Popular amb Rita Barberà al capdavant. Llavors la política va aconseguir un escó i 10.910 vots més que ara.

Destacats