Catalá alerta que l'execució de la inversió municipal en l'Albufera "no arriba als 2.200 euros"

Catalá critica a Ribó per la seua renúncia a presidir la Junta de Desguàs i presentarà una moció en el ple per a inversions en neteja

Guardar

Maria jose catala Albufera PP(1)
Maria jose catala Albufera PP(1)

La portaveu del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá, ha alertat del "baix grau" d'execució de les inversions del consistori en l'Albufera, que des de principi d'any "no han arribat a 2.200 euros, el 0,2% del total de les inversions previstes", i ha anunciat que presentarà una moció en el pròxim ple "per a demanar al govern municipal que invertisca en neteja".

Així s'ha expressat aquest dimecres la portaveu del PP a l'Ajuntament de València, abans de reunir-se juntament amb la regidora Julia Climent amb la Junta de Desguàs de l'Albufera. Catalá ha assegurat que la renúncia de Ribó a presidir la Junta "és un exercici de covardia que no està a l'altura de la ciutat".

La portaveu municipal ha criticat que a dia 30 de juny, el consistori "només havia invertit en la Conservació d'Àrees Naturals i Devesa Albufera 2.188 euros, dels 855.974,12 previstos en el capítol d'inversions, la qual cosa suposa un 0,2% del total del qual es preveu".

En aquest sentit, segons Catalá moltes de les inversions han sigut aprovades via modificacions, ja que "en el seu pla inicial no havia previst ni un euro". De fet, ha explicat que hi ha partides de reposició d'infraestructures en les quals sis mesos després d'aprovar-se el pressupost "s'han executat zero euros".

Per a la portaveu 'popular', "aquesta és la realitat del govern municipal presidit per Compromís", alhora que ha criticat que "les seues paraules i compromisos són buits perquè a l'hora de la veritat inverteixen molt poc en noves infraestructures i reposicions de l'Albufera com poden ser els brins o les bombes necessàries per a mantindre el nivell dels camps", ha assenyalat.

"EXERCICI DE COVARDIA" DE RIBÓ

Així mateix, ha criticat que Ribó "passarà a la història per ser el primer alcalde que renuncia a presidir la Junta de Desguàs des de la seua constitució fa 92 anys i això denota l'estima i el respecte que té per València i per l'Albufera" i ha assegurat que la seua renúncia és "un exercici de covardia que no està a l'altura de la ciutat", alhora que li ha exigit "assumir la seua responsabilitat com a alcalde".

La portaveu municipal ha assenyalat que l'alcalde "no pot excusar-se assenyalant que és una presidència honorífica perquè segons el reglament intern i les ordenances és el President Nato de la Comunitat de Desguàs i a ell li correspon, entre altres, executar i fer que es duguen a terme els acords de la Junta de Govern".

"Sabia que m'anava a trobar un alcalde a temps parcial, però no m'esperava un alcalde que practicara la seua alcaldia de forma covarda. València necessita a persones que estiguen a l'altura de la ciutat", ha censurat.

Així mateix, Catalá ha proposat a la Junta de Desguàs abordar en una comissió tècnica composta per representants de l'Ajuntament, experts, i els actors implicats el dragatge integral de l'Albufera, "ja que podem aprofitar les noves tecnologies per a abordar el dragatge i eliminar els sediments tòxics dels fons", al mateix temps que ha apuntat a la realització d'"algun projecte pilot amb la UPV per a conservar l'espai natural".

En aquesta línia, ha anunciat que el grup municipal popular presentarà una moció en el pròxim ple "per a demanar al govern municipal que invertisca en neteja, dragatge i infraestructures en l'Albufera".

"TOTALMENT ABANDONATS"

Per part seua, el secretari de la Junta de Desguàs de l'Albufera i president de la Comunitat de Regants de Sueca, José Pascual Fortea, també ha denunciat que es troben "totalment abandonats" i ha advertit que l'assegurança agrària no cobriria els danys ocasionats davant un episodi de fortes pluges en la pròxima tardor, per la qual cosa "l'alcalde i l'Ajuntament seran responsables del que puga ocórrer".

Fortea s'ha sumat a les crítiques a la renúncia de l'alcalde de la ciutat, encara que ha assegurat que és "més covarda" l'actitud del regidor d'Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica i responsable de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, qui "sempre prometia arreglar els problemes de l'Albufera però en els quatre anys que ha estat no ho ha fet".

En relació a les diligències d'investigació penal i les preprocesals contenciós administratives obertes per la Fiscalia Provincial de València després d'haver tingut coneixement del descens dels nivells d'aigua de l'Albufera, el secretari de la Junta de Desguàs ha assegurat que no es pot mantindre el nivell d'aigua al 10 per cent perquè "posaria en perill tots els cultius".

Destacats