Carlos Mazón: "Continuem complint i avançant en atenció primària per a garantir la sanitat pública i de qualitat que mereixen els ciutadans"

Guardar

El president Carlos Mazón visita el Centre Salut Malilla
El president Carlos Mazón visita el Centre Salut Malilla

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que el Consell "continua complint i avançant en atenció primària per a garantir la sanitat pública i de qualitat que mereixen els ciutadans", després de visitar el nou centre de salut de Malilla el dia en què inicia la seua activitat.

El cap del Consell ha fet un recorregut per les instal·lacions d'esta nova infraestructura que ha suposat una inversió de la Generalitat de 5.135.643 €, multiplica per cinc la superfície de l'anterior centre de salut i incorpora nous servicis assistencials.

Carlos Mazón ha subratllat el compromís i l'esforç del Consell per a "desbloquejar, accelerar i millorar" les infraestructures sanitàries "per a assegurar l'equitat en el tracte sanitari".

En este sentit, ha recalcat que "després d'haver esperat molt de temps", els més de 33.000 ciutadans de la zona del centre de salut de Malilla "per fi disposen de la millor atenció possible".

Durant la seua intervenció, el president ha destacat les prestacions d'esta nova infraestructura que augmenta les consultes en medicina familiar, infermeria, pediatria i infermeria pediàtrica, incorpora una àrea maternal, una altra de cures avançades i de treball social. A més, en breu es traslladarà a les noves instal·lacions la Unitat de Prevenció de Càncer de Mama que ara està situada en el centre de salut Font de Sant Lluís.

El centre de salut de Malilla disposa també d'àrea d'extraccions perifèriques, àrea d'administració, àrea de recepció, magatzems, vestuaris, sales de neteja i de totes les dotacions necessàries per a poder fer curació avançada de ferides en espais quirúrgics.

Igualment, el president ha remarcat la prioritat de la Generalitat d'impulsar l'Atenció Primària com "mai abans s'ha fet", al mateix temps que ha insistit en la importància de dignificar està àrea sanitària "perquè no és un servici menor, sinó el portal d'entrada a l'assistència sanitària".

Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha reclamat al Ministeri de Sanitat "mesures excepcionals per a fer front al dèficit de metges" en tot el Sistema Nacional de Salut, i "que la Comunitat puga comptar este estiu amb els 606 residents que acabaran la seua formació en setembre i no en maig, com és habitual".

De la mateixa manera, ha instat el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a agilitzar "de manera urgent" l'homologació de títols de metges extracomunitaris "perquè en la nostra Comunitat augmenta la pressió assistencial en període estival".

Així, ha fet al Govern d'Espanya una crida "perquè prenguen nota d'estes necessitats assistencials, ja que tenim més de 600 vacants de facultatius pressupostades i sense cobrir, per eixa falta de metges".

El president de la Generalitat ha estat acompanyat en la seua visita pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, l'alcaldessa de València, M. José Catalá, i l'equip directiu del Departament de Salut de València – Doctor Peset.

Ampliació de superfície

El nou edifici està situat en la Carrera de Malilla i ocupa una superfície de 3.385 metres quadrats, distribuïts en planta baixa i una altura. Això suposa multiplicar per cinc l'espai del centre de salut Enginyer Joaquín Benlloch, centre al qual substituïx i que fins hui atenia 33.300 persones d'esta zona del Departament de Salut de València – Doctor Peset.

Amb l'ampliació de superfície, les consultes de Medicina Familiar passen de 10 a 16, i les consultes d'Infermeria de 3 a 10 consultes. En l'àrea de Pediatria, es passa de 3 a 5 consultes de Pediatria i d'1 a 3 consultes d'Infermeria Pediàtrica. Així mateix, disposa d'una sala de lactància amb canviador per a bebés i, en l'àrea maternal, a més de les consultes per a matrones, s'inclou una sala d'educació maternal amb capacitat per a 25 persones.

Centre modern, eficient i segur

L'edifici que allotja el centre de salut de Malilla incorpora sistemes d'alta eficiència energètica i respectuosos amb el medi ambient, com són la instal·lació fotovoltaica de 50kW situada en la seua coberta, producció d'aigua calenta sanitària mitjançant unitats d'aerotèrmia i sistemes de recuperació de calor per a calfament de depòsits interacumuladors.

A més, és el primer centre de salut de la Comunitat Valenciana amb wifi per a pacients i professionals, així com wifis independents per a equips d'electromedicina (monitors de constants, electrocardiògrafs, ecògrafs, etc.). També és pioner a la Comunitat Valenciana en l'àmbit de seguretat informàtica, ja que es tracta del primer centre amb un molt alt nivell de seguretat pel que fa a xarxes: compta amb dos firewalls (sistema que restringix el trànsit d'internet entrant, ixent i intern) i segmentació de LANS virtuals (per a xarxes locals).

D'altra banda, el nou centre de salut de Malilla ha estat preparat per a utilitzar el sistema de crida de pacients (SISCOL) impulsat per la Conselleria de Sanitat, ja que s'han instal·lat 17 pantalles de crida i 3 quioscos perquè els pacients en arribar passen el seu SIP i obtinguen un tiquet amb identificació anònima de la cita.

Destacats