Carlos Mazón insta el Govern d'Espanya a invertir els 1.200 milions d'euros en infraestructures hídriques que “necessita i mereix” la Comunitat Valenciana

Guardar

El president de la Generalitat ha rebut un document elaborat per la CEV i AVA-Asaja que quantifica les necessitats d'infraestructures hídriques de la Comunitat Valenciana
El president de la Generalitat ha rebut un document elaborat per la CEV i AVA-Asaja que quantifica les necessitats d'infraestructures hídriques de la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha constret al Govern d'Espanya a invertir els 1.200 milions d'euros en infraestructures hídriques que "necessita i mereix" la Comunitat Valenciana, de la mateixa manera que ha manifestat el compromís de la Generalitat d'assumir altres 800 milions d'euros per a escometre aquestes actuacions prioritàries.

Carlos Mazón ha realitzat aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut amb el president de CEV, Salvador Navarro; el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado; d'Asaja Alacant, José Vicente Andreu; d'AVA Castelló, Jose Vicente Guinot, i el president de la Comissió de l'Aigua de la CEV, Jordi Azorín, en la qual li han presentat el document 'Infraestructures hídriques prioritàries de la Comunitat Valenciana'.

El cap del Consell ha instat el Govern central a "fer un pas avant" i dur a terme les obres que té pendents, així com les recomanades per l'informe de la Comissió de l'Aigua de la CEV, segons el qual la Comunitat Valenciana té una necessitat d'inversions que aconsegueixen els 2.200 milions, dels quals uns 800 milions corresponen a la Generalitat i les seues entitats, i uns 1.200 milions, més de la meitat són infraestructures que ha de dur a terme el Govern central. La quantitat restant seria competència d'altres administracions i entitats locals, entre altres.

Carlos Mazón ha considerat "necessari i urgent" dur a terme aquestes obres prioritàries "que no admeten més demora", i ha recordat l'esforç ja realitzat en la Comunitat Valenciana per a millorar l'eficiència de l'ús de l'aigua que l'ha situada com a líder en reutilització. En aquest sentit, ha destacat que Alacant, al costat de Múrcia i Almeria, reutilitzen el 15% de tota l'aigua que es reutilitza a Europa.

Així mateix, ha assenyalat que "a major inversió en infraestructures hídriques hi haurà menor dependència d'altres fonts", com el transvasament Tajo Segura, que segons ha indicat es troba en una "situació agònica", o l'aigua dessalada "que resulta perjudicial pel seu cost econòmic i pels seus efectes sobre els cultius de cítrics".

Mesa de l'Aigua

Durant la seua intervenció, el president ha reclamat unitat a tots els grups polítics en defensa dels recursos hídrics necessaris i els ha instat a nomenar els seus representants en la Mesa de l'Aigua de la Comunitat Valenciana que ha impulsat el Consell.

Al respecte, ha expressat el seu desig que la Mesa es constituïsca "com més prompte millor", probablement en les primeres setmanes de 2024, i ha indicat que aquest òrgan es posarà en marxa "amb l'oposició o sense ella".

Així mateix, ha assenyalat que també es convidarà al Govern d'Espanya a participar, a través del Ministeri i de les confederacions hidrogràfiques, i ha agraït a la CEV i als cinc rectors i rectores de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana que ja hagen acceptat participar, "la qual cosa permetrà plantejar amb rigor la problemàtica de l'aigua", ha manifestat.

Contra "cabals polítics"

Respecte a les al·legacions presentades per la Comunitat de Madrid al Pla Hidrològic del Tajo, Carlos Mazón ha assenyalat que "també beneficien a la Comunitat Valenciana", ja que va en contra d'establir "cabals polítics", apostant únicament per "criteris ecològics", alguna cosa que coincideix amb els plantejaments del Consell.

Així, ha assenyalat que totes dues autonomies estan "en el mateix vaixell" per a exigir rigor en l'aprovació dels cabals a transvasar i ha insistit a destacar que a Espanya "no fa falta aigua sinó una correcta administració dels recursos hídrics".

Arxivat a:

Destacats