Carles Mulet presentarà una esmena en els PGE per a la condonació del deute valencià

L'esmena, aupada per l'entitat ciutadana Decidim, argumenta que el deute, que ascendeix ja a més de 50.000 milions, és il·legítim

Guardar

L'entitat ciutadana Decidim
L'entitat ciutadana Decidim

El poble valencià diu basta davant els constants retards en la reforma del sistema de finançament, que el manté de manera indefinida com l'única regió pobra d'Europa que paga a l'estat central com una rica. Més del 26% del pressupost valencià – el segon major despesa després de sanitat – es dedica a l'amortització d'un deute contret a causa d'un sistema d'infrafinançament injust, que fa que cada valencià reba 321 euros menys dels rep la mitjana de l'estat espanyol. Aquesta situació insuportable s'agreuja en moments de crisis, en els quals es veu com una càrrega major pagar un deute contret per la injustícia del sistema, en comptes d'utilitzar aqueixos recursos en l'increment de professionals de la sanitat (el territori valencià està per davall de la mitjana espanyola) o en atenció social en una de les comunitats autònomes amb més pobresa. Al seu torn, el dèficit fiscal s'eleva a entre 2000 i 6000 milions d'euros anuals, depenent del mètode d'anàlisi utilitzada.

Per això, l'entitat ciutadana Decidim ha demanat hui al Senat que, davant l'immobilisme enfront de la reforma del sistema de finançament, es condone els prop de 51.000 milions d'euros de deute il·legítim perquè el govern valencià puga dedicar els recursos que usa en la seua amortització per a polítiques de sanitat, educació i serveis socials. El senador Carles Mulet ha anunciat que portarà està proposada en una esmena perquè es contemple en els PGE del 2022. Aquesta demanda coincideix amb l'efectuada per Decidim i la plataforma Crida pel Finançament.

Antoni Infante, portaveu de la Crida, ha declarat: "Fan falta solucions concretes: avaluació de la infra inversió rebuda en els últims 121 anys, condonació del deute ilegitima contreta, destinar els actuals recursos per a l'amortització del deute a finançament de la Generalitat i avançar decididament cap a una hisenda pròpia".

La coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum, ha declarat al Senat "Hui hem vingut a explicar que la realitat de l'espoli valencià afecta greument als drets socials i la qualitat de vida dels valencians, un dels pobles més pobres de l'estat espanyol. Per això, demanem sense més, que fins que es reforme el sistema autonòmic, la reforma del qual considerem urgent, s'allibere el nostre poble, de la llosa de 51.000 milions d'euros, acumulada, il·legítimament. I així, almenys, poder donar resposta a la gent que més ho necessita. Emplacem a tots els senadors i senadores valencians a donar el seu suport a l'esmena que presentarà el senador Carles Mulet. Això no va de partits, va de millorar la vida dels cinc milions de valencians i valencianes"

El senador Carles Mulet ha recordat que l'acord d'investidura entre el PSOE i Compromís, signat el tres de gener de 2020, tenia entre els seus compromisos una reforma del sistema de finançament autonòmic, ja que l'actual model de finançament, pendent de renovació des de 2014, ha resultat especialment lesiu per a País Valencià en termes de finançament mitjà per població ajustada, la qual cosa ha afectat negativament els serveis que reben les valencianes i valencians.

Vicent Maurí ha recordat que des de la Intersindical Valenciana consideren que la situació d'empobriment que pateix el País Valencià és conseqüència de diversos factors entre els quals juga un paper molt rellevant l'infrafinançament històric. Ha declarat: "Per això reivindiquem la sobirania fiscal, la condonació del deute i l'aprofundiment en l'autogovern per a poder dissenyar i aplicar polítiques pròpies.

Com a sindicat pensem que és necessari un Marc Valencià de Relacions Laborals i protecció social que ens permeta combatre la precarietat laboral, millorar salaris i pensions i acabar amb la bretxa salarial, així com avançar cap a un altre model productiu".

 

 

Arxivat a:

Destacats