Canvis en les mesures d'estalvi energètic: es podrà baixar la temperatura de l'aire condicionat en els bars i els monuments no s'apagaran

Teresa Ribera ha assegurat que les mesures per a l'estalvi energètic són flexibles i es podran adaptar en alguns casos

Guardar

Una cambrera serveix una cervesa a l'interior d'un bar
Una cambrera serveix una cervesa a l'interior d'un bar

El Govern ha rectificat aquest divendres alguns dels punts sobre l'estalvi energètic. Teresa Ribera, ministra de Transició Ecològica, ha declarat que els bars i restaurants podran tindre l'aire condicionat a 25 graus i no a 27, com s'havia establit en el decret. Aquesta mesura només es podrà fer si els treballadors fan algun tipus d'activitat física o un major esforç. “El decret ha d'aplicar-se amb flexibilitat en els treballadors que hagen de desplaçar-se i facen un exercici acumulat”, ha declarat Ribera.

No obstant això, els edificis administratius, comerços, museus, aeroports i hotels hauran d'acatar aquest decret, ja que no poden estar per davall dels 27 graus a l'estiu ni dels 19 a l'hivern. “Estem considerant la possibilitat de flexibilitzar també aquesta mesura en centres sanitaris, educatius o determinats treballs com a perruqueries, gimnasos o supermercats”, ha afegit la ministra.

La il·luminació dels monuments tampoc s'haurà d'apagar

Els monuments no estaran obligats a apagar les seues llums de nit perquè “malgrat ser d'accés públic, es tracta d'edificis que no acullen dependències de l'administració”, va assegurar per a EFE la ministra de Transició Ecològica.

A més, la ciutat de València tan sols s'estalviaria 13.000 euros si apagara les llums dels monuments de la ciutat, ja que la factura de llum que el Consistori ha de pagar ex extremadament baix si es comparen amb altres partides d'il·luminació, com l'enllumenat públic o els semàfors, segons les xifres de l'Ajuntament de València. És més, només suposa el 0,2% dels diners que es gasta en total l'Ajuntament en la factura de la llum. En comparació als monuments, l'enllumenat públic costa 3,8 milions d'euros i la factura dels semàfors i les fonts, 1,3 milions d'euros. A més, l'Ajuntament ha assegurat que s'ha gastat un 30% menys que en 2015 “gràcies al treball realitzat en el Consistori per ser eficientment energètic”.

Per tot això, grans monuments com les catedrals i els grans temples de la Comunitat Valenciana, els castells de les ciutats i immobles emblemàtics no hauran d'apagar les llums de nit per a complir amb la nova mesura del govern.

Destacats