Cantó diu que el Botànic està "mort" i no acabarà la legislatura i somia amb un "tripartit bo" amb Cs, PSPV i PP

Defensa que el seu partit és "capaç de centrar al tripartit i al PP" i espera continuar "donant canya" en Corts en 2021

Guardar

Xisco-Navarro_Valencia-Extra_Toni-Canto-6
Xisco-Navarro_Valencia-Extra_Toni-Canto-6

El líder de Ciutadans en la Comunitat Valenciana, Toni Cantó, ha defensat que l'acord del Botànic està "mort" i ha augurat que "no aguantarà tota la legislatura", al mateix temps que ha assegurat que "somia" amb un "tripartit bo" entre la seua formació, el PSPV i el PP.

Així s'ha expressat Cantó en una entrevista amb Europa Press, en la qual ha lamentat que socialistes i 'populars' s'"autoexclouen" d'aquesta equació, encara que creu que el seu partit podria ser una "cola" per a aquest pacte.

Malgrat això, no "pensa" en un escenari en el qual assumira la vicepresidència d'un govern de Ximo Puig. No obstant això, el també síndic de Cs en Les Corts ha defensat el "camí de confiança" obert amb el 'president' i amb el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, durant la negociació de pressupostos, en els quals finalment la formació taronja es va abstenir.

Sobre aquest tema, ha admés tenir un "sentiment de frustració" al no aprovar-se la seva proposta d'impostos "boicotejada per Compromís i Unides Podem". No obstant això, veu "mostres d'enfonsament" en el Botànic, que "no arribarà ni des de lluny al final d'aquesta legislatura", la qual cosa "podria ser dramàtic".

De fet, considera "obvi" que el PSPV està "incòmode" amb els seus socis malgrat que "el poder és una cola molt forta". "Crec que s'està enlairant, s'està enfonsant i l'ideal seria un pacte molt més ferm i més centrat", ha agregat.

Per a Cantó, "no s'acabarà la legislatura, i bastants mesos abans que acabe, veurem al PSOE intentant governar en solitari i Compromís i Podem saltant del vaixell i marcant diferències per a preparar-se per a les eleccions". "Veurem aquest espectacle penós que ja s'ha vist algunes vegades en altres comunitats autònomes", ha aventurat.

"Els qui paguen les bregues entre Puig, Oltra i Davó o Lima o qui siga que mane en Podem són els majors, els professionals sanitaris o els comerciants", ha assenyalat al mateix temps que ha titllat de "molt negativa per als valencians" la inestabilitat política.

En aquest sentit, ha criticat a Compromís i Podem per "saltar-se el que han signat" en el pacte de reconstrucció "a la primera oportunitat". A més, ha considerat que "si algun d'ells haguera fet un pas" cap a l'acord, "l'altre s'haguera sumat". Preguntat sobre quin de les dues formacions ha estat més reticent a l'acord, ha afirmat: "En el tema d'impostos no ho sé. Jo crec que si Mónica Oltra o Fran Ferri hagueren volgut, hauríem arribat a acords".

Així, ha reconegut que en àrees com a persones majors sí que van arribar a enteses amb Compromís, però ha criticat que aquesta formació "creu que els valencians paguen pocs impostos encara". Per a Cantó, la valenciana és una de les autonomies on "es paguen més impostos" i ha instat a fixar-se en la Comunitat de Madrid o Andalusia on "abaixant impostos, es recapta més".

"ATAC DE GELOSIA"

D'altra banda, Cantó s'ha referit a la líder del PPCV, Isabel Bonig, que durant la negociació de pressupostos va qualificar a la formació com un "grup en extinció". "No li ho tinc en compte perquè crec que sap que no és així", ha dit i ho ha atribuït a un "atac de gelosia", ja que el PP és el seu soci en la Diputació i l'Ajuntament d'Alacant i "de sobte veu com negocia amb uns altres".

No obstant, ha indicat que això "és el que defineix" al seu partit i fa "difícil" l'espai que ocupen, però ell se sent "molt còmode". Per a Cantó, Cs és "capaç de centrar al tripartit i al PP", d'"atreure cap al centre a tots dos".

Respecte a Bonig, ha admés tenir "certa feblesa" per ella, ja que és "una dona molt entranyable i molt valenta i lluitadora". "Jo admire molt això", ha afegit abans de dir que li agrada treballar "sens dubte amb ella".

En aquest sentit, ha afirmat que "igualment" han treballat amb el PP durant aquests mesos de negociació dels pressupostos, però els 'populars' "van renunciar a intentar" entrar en aquest diàleg amb el Botànic. "Les seues raons tindran", ha afegit.

"TRIPARTIT BO"

Malgrat tot, Cantó manté el "somni" d'un "tripartit bo" amb socialistes i 'populars' que "governés en Les Corts, les tres diputacions i més del 90% dels municipis", alguna cosa que suposaria un "canvi històric". Per a això, farà "tot el possible" durant el que queda de legislatura.

Així, ha demanat "oblidar-se de nacionalismes com el de Compromís o el populisme de Podem", ja que "desaprofitaran" les oportunitats dels fons europeus amb un "nou pla E". "Després en cinc o sis anys direm, sent què va passar amb les desenes de milions d'euros? Perquè ens els fonem en cinc o sis anys i no han transformat la Comunitat Valenciana. Quina pena, no?", ha manifestat.

En aquest sentit, ha assegurat que la Comunitat té "els vímets" per a "convertir-se en una de les regions més potents d'Europa" mitjançant l'"oportunitat històrica" dels fons europeus. De fet, considera que poden significar un "pas cap endavant" en matèries com a innovació i creu que de no afrontar aquests reptes l'autonomia quedarà "a la cua d'Europa".

Existeixen aquests "vímets" entre ell, Puig i Bonig per a aquest "tripartit bo? "Jo crec que la relació entre el PSOE i el PP és dolenta. Hi ha moltes ferides i moltes cicatrius", ha considerat, ja que creu que practiquen una política "autoexcloent".

"És un obstacle no solament de mecànica de partits, sinó fins i tot personal" entre dirigents de tots dos partits, ha assenyalat, però considera que "podria ser salvable". A més, creu que Cs "podria ser una bona cola", per la qual cosa ha instat a tots dos líders a "tenir generositat política" i "deixar de costat" aquestes reticències per a "arribar a acords".

Per a Cantó, "el problema al final no és personal, és de convicció política, que ells creen realment que això és el millor per als valencians". "Si ho creus, cal anar cap endavant i practicar-ho", ha agregat.

D'altra banda, preguntat sobre l'altre líder del PP amb el qual ha arribat a acords en els últims mesos, el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, ha afirmat sentir-se "molt còmode" amb ell, ja que "tot els acords s'ha complert". En aquest sentit, li ha transmés que Cs és un "soci lleial" que complirà "fins al final el pacte de govern".

"CANYA"

Preguntat respecte a la posició de Ciutadans després de la negociació de pressupostos, Cantó s'ha mostrat "molt orgullós" del treball del seu equip i ha afirmat que afronten 2021 "amb il·lusió, ganes i força" però "conscients del difícil moment".

En aquesta línia, continuaran "oferint la mà al Govern" per a negociar, però d'altra banda vol continuar "donant canya". "No crec que hi haja ningú en Corts que doni més canya que jo", ha assegurat. Així, ha afirmat que conjuga aquestes dues cares "amb molt de gust", ja que no es "limita": "Puc continuar criticant el que no m'agrada, però donant la mà per a arribar a pactes", ha agregat.

"Estic molt lluny de la ideologia de molts dins d'aquest tripartit, però molt lluny. Però la gent està en una situació dramàtica", ha manifestat.

Arxivat a:

Destacats