Cantó defensa que la ultradreta de Vox estiga en la Mesa de les Corts

El líder de Ciudadanos qualifica de “espectacle lamentable” les negociacions per a la formació del Botànic II

Guardar

Toni Cantó Ciudadanos
Toni Cantó Ciudadanos

El líder de Ciudadanos en l'àmbit autonòmic en la Comunitat, Toni Cantó, ha defensat que el partit d'extrema dreta Vox puga estar present en la Mesa de les Corts. L'afirmació s'ha produït després que al candidat se li preguntara per la primera reunió a tres del 'Botànic II', que va qualificar d'"espectacle lamentable".

Segons Cantó, "tots els partits que han obtingut representació parlamentària" hauria de poder formar part de la Mesa perquè, assegura, "no és una bona idea que prop de 200 mil valencians no estiguen representats" en aquest òrgan. Després de ser preguntat sobre si anava dirigit a Vox, ha assegurat que es refereix "també a Podemos, que de fet és el grup que menys representació ha obtingut aquestes eleccions".

El grup de Rubén Martínez Dalmau i Vox van ser les candidatures amb menys vots en les Eleccions Autonòmiques, amb 215.392 i 281.608 vots respectivament. No obstant això, el pacte de les tres forces progressistes, PSPV, Compromís i UP-EUPV, assegurarà la presència d'aquestes tres en la Mesa. Només la formació ultradretana, sense cap pacte anunciat fins hui, quedarà fora de la Mesa.

Ahir, després de la primera reunió a tres de Ximo Puig, Mònica Oltra i Dalmau, es va anunciar que l'antic President de les Corts, Enric Morera -de Compromís-, tornarà a repetir el càrrec. A més d'aquest lloc, queden les dues vicepresidències i dues secretaries. En vista als acords, dels 5 seients 3 quedaran per a les formacions progressistes, i els 2 que queden per a les 3 formacions de la dreta valenciana.

La Mesa de les Corts no es pot ampliar abans de la seua constitució, perquè és el mateix òrgan el que podria acordar-lo. L'única opció que els ultradretans formaren part d'aquest òrgan és que el PP o Ciudadanos pactaren amb ells, i així un dels dos grans partits de la dreta quedaria exclòs.

Va cantar, amb l'ampliació de la Mesa i inclusió de Vox, aconseguiria una igualtat en els blocs en aquest òrgan malgrat la majoria progressista de l'hemicicle. Si no depenguera de pactes i votacions, sinó de representar a totes les formacions que han aconseguit grup propi, la Mesa seria representativa de les Corts i no respectaria cap proporcionalitat.

"El pitjor exemple"

Ni a Isabel Bonig per part del PP ni a Cantó els interessa pactar amb la ultradreta, perquè podria ocasionar, finalment, la seua pròpia exclusió de la Mesa. Malgrat que totes dues formacions es van mostrar proclius a un "Pacte a l'Andalusa" si aconseguien sumar majoria per a governar, ara no es plantegen, almenys públicament, cap pacte.

Sobre la trobada d'ahir les forces progressistes, Cantó creu que "estan oferint el pitjor exemple" perquè, assegura, s'estan "barallant" per butaques. Assegura que "haurien d'haver-se posat a treballar des del dia un per a solucionar els problemes dels valencians", malgrat que les Corts no es constitueixen fins demà i que els antics càrrecs continuen sent-ho en funcions.

"Ciudadanos liderarà l'oposició per a plantar cara al sectarisme del tripartit i a un govern que serà nefast per als valencians", ha assegurat Cantó, encara que la seua formació ha quedat per darrere del PP.

Per a postular-se com a líder de l'oposició, Toni Cantó es recolza en una mentida que ja va pronunciar la nit electoral. Segons va assegurar, Ciudadanos és "l'únic partit amb representació que creix" i es converteixen "en els líders de l'oposició". El PSPV també ha crescut en tant en vots com escons. La figura de líder de l'oposició, a més, recau en el partit amb més representació, per la qual cosa seria Bonig.

Destacats