Camps declararà en l'Audiència Nacional el 30 de gener com investigat pel contracte d'Orange Market

Ricardo Costa, Francisco Correa, 'el Bigotes' i Pablo Crespo passaran també pel jutjat a partir del dia 28

Guardar

camps
camps

L'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps ha sigut citat a declarar el pròxim 30 de gener en qualitat d'imputat davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata per a respondre pel contracte adjudicat a Orange Market, empresa de la trama Gürtel, per a la instal·lació de l'estand de la Comunitat en l'edició de Fitur de 2009, segons han informat Europa Press fonts jurídiques.

Camps està investigat en l'Audiència Nacional en aquesta peça número 5 del 'cas Gürtel' des del passat 17 de desembre pels presumptes delictes de prevaricació administrativa i frau a l'administració, "sense perjudici que poguera resultar la seua participació criminal en l'adjudicació i/o pagament d'altres contractacions irregulars que no hagueren prescrit".

L'expresident autonòmic serà un dels últims a declarar davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 en aquesta nova ronda de compareixences pels contractes amb Orange Market. Així, el 28 de gener passaran davant el magistrat cinc testimonis: l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa; l'exconsellera i exportaveu de la Generalitat Paula Sánchez de Lleó; l'excap de premsa de Camps, Nuria Romeral; Juan Sanz, dissenyador de l'estand de Fitur; i l'exresponsable de vendes de Ciutat de les Arts i les Ciències Alicia Verdú.

L'endemà hauran de declarar davant el jutge Concepción Godoy, directiva de la fundació La Llum de les Imatges, i Vanessa Borrás, responsable del departament de vendes de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Les dues acudiran en qualitat de testimonis, d'acord a les mateixes fonts consultades per Europa Press.

El mateix 29 de gener també serà el torn dels primers investigats: l'exdirectora general de Promoció Institucional de la Generalitat Daura Ibars; el que fóra responsable d'Orange Market Álvaro Pérez, 'el Bigotes'; i el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa.

Ja el dia 30, el jutge ha citat primer als també investigats Pablo Crespo, 'número dos' de la trama corrupta, i Cándido Herrero, exgerente d'Orange Market, i després d'ells el magistrat interrogarà a l'expresident valencià.

CAUSES OBERTES

La peça dels contractes Orange Market és la cinquena investigació que s'obri contra Camps en relació amb la trama Gürtel. En la primera, l'anomenada causa dels vestits, va ser absolt per un jurat popular, si bé després s'han anat incoant altres diligències.

En l'actualitat, Camps té altres causes més pendents: la investigació en el Jutjat d'Instrucció número 5 de València per les irregularitats en les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies per a la visita del Papa Benet XVI; i la del Jutjat d'Instrucció 17, que investiga presumptes irregularitats en les adjudicacions per a la construcció del circuit de la F-l per part de l'Ens Gestor de Transports i Ports (GTP) de la Generalitat.

De la Mata va acordar imputar a Camps després de la reobertura de la investigació per ordre de la Sala penal de l'Audiència Nacional arran de les revelacions que van fer Ricardo Costa, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez en el judici pel finançament il·legal de les campanyes electorals del PP a la Comunitat Valenciana que es va celebrar a l'inici de l'any.

Concretament, Costa va revelar que el PP valencià es va finançar amb diner negre i que era Camps el que ordenava adjudicar els contractes públics a les empreses de la Gürtel.

Una vegada conegudes aquestes declaracions, la Fiscalia Anticorrupció va demanar al jutge reobrir la investigació d'aquesta causa per a Camps amb l'objectiu de saber si el llavors president valencià "va participar de manera decisòria" en l'adjudicació a Orange Market, "presumptament irregular".

"I, com a derivada anterior, si Camps coneixia i participava de manera decisòria en el sistema irregular de pagaments del PP de la Comunitat Valenciana a Orange Market, que suposadament es duia a terme, entre altres formes, mitjançant l'adjudicació irregular de contractes com l'indicat", explicava el Ministeri Públic.

ELEMENTS DE "SUFICIENT CONSISTÈNCIA"

Coneguts aquests arguments, l'instructor considera que "la veritat és que han sigut posats de manifest elements que relacionen a Camps amb els fets amb la suficient consistència com per a, en aquest moment, dirigir contra ell el procediment en qualitat de persona investigada".

En la seua opinió, resulta raonable i pertinent dirigir la investigació contra Camps a fi de determinar si està inclòs entre les "primeres autoritats" que "van poder participar de manera decisòria en l'adjudicació aparentment irregular de l'estand de grans esdeveniments de Fitur 2009 i si aquesta adjudicació va poder ser una forma de retribuir a aqueixa societat per treballs realitzats realment per al PP a la Comunitat Valenciana que estaven pendents de cobrament".

Arxivat a:

Destacats