Camarero anuncia un protocol d'atenció a menors en situacions vulnerables i de risc per a crear "entorns segurs" en el sistema de protecció

Guardar

Susana Camarero
Susana Camarero

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha anunciat un 'Protocol de detecció, valoració i intervenció per a l'atenció de menors en situacions vulnerables i de risc' per a crear "entorns segurs en el sistema de protecció de la Comunitat Valenciana".

Susana Camarero ha realitzat aquest anunci durant la compareixença en Les Corts per a informar sobre les línies polítiques i les actuacions que el seu departament posarà en marxa en la nova legislatura.

En la seua intervenció, la vicepresidenta segona ha mostrat la seua "preocupació" per l'estat dels centres de menors en la Comunitat Valenciana i ha assenyalat que es realitzarà "una auditoria de la seua gestió" per a conéixer la situació d'aquests recursos.

Els centres de menors han de ser "un lloc segur on viure sense violència, sense agressions, però també un lloc digne on tindre un desenvolupament de la seua vida que els permeta el futur que mereixen".

Així mateix, es desenvoluparà un itinerari de formació per a més de 250 professionals que treballen en aquest àmbit, per als qui la vicepresidenta segona ha llançat un missatge de reconeixement al seu "treball i dedicació", i ha assegurat que, a partir d'ara, comptaran amb una administració "per a acompanyar-los i respondre a les seues necessitats".

Violència de gènere

En la seua primera intervenció a Les Corts com a vicepresidenta segona del Consell,Camarero ha insistit, una vegada més, en "el compromís que té el nou Executiu autonòmic amb la lluita contra la violència de gènere", i ha destacat, com a mostra d'això, el "reforç" de l'estructura orgànica de l'àrea d'Igualtat dins de la Conselleria, no sols amb el manteniment de la direcció general d'Igualtat i de l'Institut de les Dones, sinó amb la creació, també, d'un "Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona".

En aquest sentit, ha assegurat que es posaran en marxa les mesures necessàries per a "erradicar tota mena de violència" i ha anunciat que al llarg de la legislatura "la Conselleria es personarà d'ofici com a acusació en procediments judicials sobre delictes d'odi".

Dependència i Renda Valenciana d'Inclusió

En relació a la gestió del sistema de dependència, Susana Camarero ha explicat que ha sigut necessari realitzar una ampliació del crèdit de 39,5 milions d'euros per a permetre que "11.451 persones que havien sigut reconegudes com a dependents pogueren cobrar les seues prestacions", ja que el govern de Ximo Puig "no va aprovar aqueixa ampliació tan necessària quan havia de fer-ho".

El mateix va ocórrer, ha assenyalat, amb la Renda Valenciana d'Inclusió, que ha requerit també una ampliació de crèdit de 36,4 milions d'euros per a beneficiar a més de 23.700 persones.

"Ha hagut de ser aquest govern el que en poques setmanes haja aconseguit solucionar un retard en els pagaments dels expedients de dependència i RVI que estaven sense abonar per la ineficiència del govern anterior" ha indicat.

Així mateix,Camarero ha destacat que en aquest temps s'han aprovat 624 noves places de discapacitat i 500 places per a persones majors dependents, "amb la voluntat de continuar reduint les llistes d'espera".

En aquesta àrea, la vicepresidenta segona ha recordat que, aquest mateix dilluns, es va establir una taula de coordinació de Salut Mental en la qual les Conselleries d'Igualtat, Sanitat i Educació harmonitzaran mesures i actuacions "per a previndre i treballar un problema cada vegada més creixent".

I en aquesta línia, ha anunciat un pla per a atallar els suïcidis de menors i adolescents "que de manera preocupant s'ha convertit en la primera causa de mort infantil", i una Estratègia autonòmica enfront dels Trastorns de l'Espectre Autista "com a resposta a una demanda històrica de les famílies i associacions del sector".

Infraestructures de serveis socials

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta segona ha assenyalat que el Pla Convivint del Botànic "ha fracassat. S'han invertit huit anys per a elaborar un mapa d'infraestructures socials que no s'ha posat en marxa i la conseqüència d'això és que, en aquests moments, hi ha, entre altres, 25.000 persones majors esperant a accedir a una plaça residencial".

Amb l'objectiu de desbloquejar aquesta situació, i en col·laboració amb els municipis,Camarero ha garantit que es treballarà per a agilitzar les obres ja començades, planificar i coordinar adequadament les necessitats de places que existeixen en aquest moment.

A més, s'ha compromés a consultar amb municipis i entitats els passos a seguir per a fer front a una de les demandes més recurrents: la necessària "revisió i modificació" del Decret de Tipologies, ateses les al·legacions de les entitats i ajuntaments que veuen dificultada la gestió dels serveis socials i la labor que feien, amb el consegüent perjudici a les persones més vulnerables, "que és a qui s'hauria de protegir".

Pla d'habitatges

Respecte a matèria d'habitatge, la vicepresidenta s'ha referit al Pla Viu Comunitat Valenciana anunciat pel president de la Generalitat, que contempla la construcció de 10.000 habitatges, la regeneració del parc públic i la recuperació de les més de 1.600 habitatges ocupats que són propietat de la Generalitat.

Com a mesures a implantar, la vicepresidenta segona ha assegurat que es farà costat a joves menors de 35 anys per a l'adquisició del seu primer habitatge, a més de reforçar les ajudes al lloguer.

Noves iniciatives legislatives

Finalment i respecte a les noves iniciatives legislatives, la vicepresidenta segona ha anunciat que s'aprovarà una nova Llei d'Habitatge que reforce la competència exclusiva de la Comunitat Valenciana en aquesta matèria i que ordene i actualitze tota la normativa actual.

Així mateix, s'impulsarà una Llei del Tercer Sector, que reconega a les entitats com a col·laboradores de l'administració i que els permeta desenvolupar el seu treball amb "confiança, seguretat i garanties".

La Llei de les Famílies de la Comunitat Valenciana serà una altra de les normes que s'impulsaran durant els pròxims quatre anys per a oferir cohesió social i solidaritat intergeneracional, amb menys burocràcia i menys terminis per a obtindre títols, entre altres mesures.

Respecte a la cooperació al desenvolupament, la vicepresidenta segona ha assenyalat que s'aprovarà la 'II Estratègia d'Educació per al Desenvolupament' i una Llei Valenciana de Cooperació, "ambiciosa i avantguardista, que integre l'ajuda humanitària, la cooperació al desenvolupament i la construcció de pau", generant "nous espais de diàleg i trobada amb les ONGD i enfortint el nostre ecosistema social".

Destacats