Calma sense abraçades en les residències de la Comunitat Valenciana: Fiscalia arxiva totes les investigacions encara que segueix el control

Guardar

anciano residencia
anciano residencia
L'arribada de les vacunes contra la Covid-19 ha suposat un alleujament per a la població en general i, en particular, per als residents, un dels col·lectius que més ha patit amb el virus. Des de l'inici, la Fiscalia ha anat supervisant els casos i mitjans materials i humans en els centres de majors i, malgrat que va arribar a tindre més d'una vintena de diligències obertes, actualment estan totes elles tancades.Res més sorgir els primers casos, el ministeri públic va començar a contactar amb les residències per a obtenir informació de primera mà en relació amb persones afectades i mesures adoptades, ja que al principi es van disparar els morts en aquests centres.Es tractava d'investigacions civils obertes amb l'objectiu de supervisar la situació de les residències i sol·licitar els mitjans necessaris per al bon funcionament d'aquestes. A l'inici de la pandèmia va haver-hi moltes queixes per falta de personal i de material i per l'absència del trasllat dels residents malalts a hospitals. Molts d'ells morien en les instal·lacions.Passats uns mesos va arribar material i es van començar a establir protocols per a millorar la situació dels centres i dels seus residents. Amb l'estiu, la incidència del virus va baixar i es van relaxar moltes mesures adoptades.A l'octubre, quan van tornar a incrementar-se els casos entre la població --també entre residents--, es van obrir de nou diligències d'investigació, encara que la situació ja era diferent: llavors hi havia més mitjans i més personal especialitzat per a atendre els ancians.Amb les primeres vacunes a la fi de desembre als residents, la situació va anar millorant, encara que al principi va haver-hi problemes en alguns centres on no arribaven les dosis.Es va solucionar i els casos de residents contagiats va tornar a baixar. Llavors, la Fiscalia ha anat arxivant els procediments fins que, actualment, no hi ha cap obert. "La situació és totalment diferent. La vacuna ha sigut la salvació. Estem bé ara", ha comentat en declaracions a Europa Press la coordinadora de la secció Civil de València, Ana Lanuza. No obstant això, roman el control en aquests centres.

"TENDÈNCIA A la NORMALITAT"

El passat 9 d'abril es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) els protocols a seguir en les residències de majors en la Comunitat Valenciana segons els diferents nivells d'alerta a conseqüència del coronavirus.Actualment, segons han informat Europa Press fonts de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, es tendeix cap a la normalitat quant a visites de familiars i actuacions, encara que mantenint la distància social i la protecció, que és el que dicten les autoritats sanitàries. No es permet encara el contacte físic entre residents i familiars, igual que la resta de la població. "Hem arribat fins ací per l'esforç de tots i cal ser conscients de la situació. Això no ha acabat", han apuntat.Així, segons es recull en el DOGV, els centres han de complir una sèrie de normes en relació amb llocs de treball, organització de torns i mesures sanitàries, i s'estableixen uns plans de contenció i obligació d'intercanvi de dades per a tindre controlats els centres.No obstant això, aquesta mateixa setmana l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (Aerte) es queixava de la normativa en residències i demanava, com a mesura cautelar, que es permetera el contacte físic en un entorn "segur" entre familiars i persones usuàries donada l'actual situació epidemiològica de la Covid.Sobre aquest tema, la patronal recordava que el 98,7% de les persones usuàries havia desenvolupat ja anticossos després de la vacunació, amb el que demanaven a famílies i professionals que se sumaren a la seua reivindicació de modificació de la normativa de residències.

Arxivat a:

Destacats