Bravo presenta els comptes de la Conselleria per a 2023, que creixen un 10% fins a arribar als 717 milions

Guardar

La consellera Gabriela Bravo
La consellera Gabriela Bravo

La consellera de Justícia, Interior i Funció Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest divendres davant la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de Les Corts els comptes del seu departament per a l'any vinent, que s'incrementen en un 10,73% respecte a l'any anterior fins a aconseguir els 717,75 milions d'euros.

Segons ha explicat la consellera, "les polítiques de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública formen part del gran escut social que la Generalitat ha dissenyat per a afrontar els grans reptes que tenim al davant" i ha considerat que aquests comptes "permetran articular polítiques específiques per a ajudar a les famílies i a les empreses en un escenari marcat per l'emergència econòmica i social provocada per la guerra d'Ucraïna".

"La legislatura 2015-2019 va ser l'etapa de la restauració i recuperació de drets i la que estem a punt de concloure ens ha permés construir un model de justícia, administració pública i seguretat i emergències que situa a la Comunitat Valenciana com a referent per a la resta del territori" ha assegurat Bravo.

Així mateix, ha destacat que "amb el pressupost de 2023 iniciem l'etapa de consolidació de tots els projectes que continuen pivotant sobre tres eixos: una justícia eficaç i eficient que garantisca l'exercici i la defensa dels drets i llibertats; un marc de convivència segur on la ciutadania puga exercir lliurement els seus drets i una Administració que conforme eixe gran motor dels serveis públics que propicia el progrés, el desenvolupament sostenible, la innovació i la cohesió econòmica i social".

Per a aconseguir aquests objectius, tal com ha detallat Bravo, les dues direccions generals que conformen l'àrea de Justícia disposaran de 498 milions d'euros, la de Seguretat i Emergències de 185 milions d'euros i la de Funció Pública de 16 milions d'euros.

Entre les principals novetats del projecte de Llei de Pressupostos per al pròxim exercici, la consellera ha destacat l'ampliació de la xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD) per tot el territori, amb equips itinerants que donaran servei a municipis més xicotets i que comptarà amb una inversió de 500.000 euros i la creació de la quarta oficina especialitzada per a víctimes de violència de gènere, a Elx.

A més, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública també implantarà nous serveis d'orientació jurídica especialitzada i de torn d'ofici per a atendre els afectats per la crisi energètica, crearà un centre d'estudis jurídics i, en matèria d'emergències, implementarà una unitat d'anàlisi i intel·ligència de resposta a les emergències.

498 milions d'euros per a l'àrea de Justícia

La Direcció General de Justícia disposarà per a l'any que ve de 421 milions d'euros, la qual cosa representa un increment del 9,5% respecte a l'any anterior, i la direcció general d'Accés a la Justícia i Reformes Democràtiques comptarà amb 77 milions d'euros, la qual cosa suposa una pujada del 16 per cent.

"Han sigut set anys de molta faena perquè la Comunitat Valenciana compte hui amb més òrgans judicials, en millors seus accessibles i sostenibles; amb més serveis, personal i mitjans i, cosa que és més important, que atenen millor el més del milió de valencians i valencianes que, cada any, acudeixen als jutjats i, molt especialment a les víctimes del delicte i, entre elles, a les de violència de gènere", ha afirmat durant la seua compareixença.

En aquest punt, la consellera ha destacat el Pla d'Infraestructures Judicials, que ha augmentat el seu pressupost en 2023 de 66 a 87 milions d'euros per a la construcció de nous palaus de justícia, la reforma de seus i altres actuacions d'accessibilitat i eficiència energètica.

De fet, ha subratllat que la Comunitat Valenciana és l'única regió que compta amb un pla de sostenibilitat i eficiència energètica en els edificis judicials que, després d'una inversió des de 2019 de 18,4 milions d'euros i 27 actuacions, ha suposat un estalvi del 15% en la factura elèctrica.

Quant al pla d'infraestructures, ha enumerat els projectes principals, entre els quals destaquen la nova ciutat de la Justícia d'Alacant amb 12 milions d'euros, la rehabilitació integral de la seu del Tribunal Superior de Justícia amb 6,7 milions, la restauració de la façana de la Ciutat de la Justícia de Castelló per un import d'1,9 milions d'euros, l'inici de les obres del nou palau de Justícia d'Alzira amb 13,2 milions que comencen el mes pròxim i les obres, ja en marxa, dels nous jutjats de Llíria amb una dotació de 9 milions d'euros.

Durant la seua compareixença en Les Corts, Bravo ha detallat la resta de les partides de l'àrea, destacant els 6 milions d'euros per al sistema de gestió processal Just@, els 12 milions per als reforços en els jutjats de la Comunitat Valenciana, els 4 milions per a la creació d'òrgans judicials i els 1,3 milions per a les Unitats de Valoració Forense Integral.

En aquest sentit, ha considerat essencial garantir l'accés a la justícia com a servei públic en igualtat de condicions. A aquest efecte, el pressupost per a Justícia Gratuïta ha crescut en un 160 per cent des de l'any 2015 fins als 62 milions d'euros, que es traduiran en un augment de les actuacions i de les retribucions dels professionals del torn d'ofici, que passaran d'aquesta manera a ser els millors pagats d'Espanya.

De fet, la consellera ha destacat que "la Comunitat Valenciana és l'única que gasta més que la mitjana europea en Justícia Gratuïta", ja que, segons revela un informe del Consell d'Europa, la despesa mitjana en el continent és de 8,5 euros per habitant, mentre que a Espanya és de 6,5 i en la Comunitat Valenciana ja és de 9,4 i, amb aquests pressupostos, pujarà a 12,2.

A més, en 2023 continuarà creixent la xarxa de Justícia Pròxima, composta per les oficines d'orientació jurídica en els municipis Justiprop i el servei de mediació Mediaprop. Per a això i per a la transformació digital dels jutjats de pau, es dedicaran quasi 4 milions d'euros.

Esment especial en la compareixença de la consellera han merescut les víctimes del delicte i, especialment, les de violència de gènere. En aquest sentit, ha subratllat el seu compromís i el del Consell per a lluitar contra el terrorisme masclista, per al que en 2023 es destinaran 24 milions d'euros, és a dir, uns 65.000 euros diaris, entre els serveis d'atenció especialitzats posats en marxa per la Conselleria, l'assistència gratuïta per a dones víctimes, els nous jutjats de violència de gènere o la formació per a cossos i forces de seguretat, entre altres qüestions.

Sobre aquest tema, Bravo ha destacat les dues Oficines de Denúncies i Assistència a les víctimes de Violència de Gènere, a València i Castelló, a les quals se sumaran les d'Alacant enguany i Elx l'any que ve. En total, es destinaran 2,3 milions d'euros per a continuar ajudant a les víctimes de terrorisme masclista, com les més de 2.500 que han sigut ateses fins ara.

També ha posat en valor la xarxa de 37 oficines d'Atenció a les Víctimes del Delicte, que "s'ha convertit en un referent a Espanya" perquè és la més àmplia, la que més personal té (més de 200 professionals) i la que més persones ha atés (120.000). Aquesta xarxa comptarà per al pròxim exercici amb un pressupost de 10,8 milions, és a dir, 3,9 milions d'euros més que en 2022, la qual cosa permetran que aquesta xarxa cresca amb la posada en marxa d'equips itinerants provincials.

185 milions d'euros per al Departament d'Interior

L'àrea d'Interior comptarà amb un pressupost de 184,9 milions d'euros, un creixement del 10 per cent respecte als comptes de 2022. Segons ha assegurat la consellera durant la seua intervenció en la comissió parlamentària, aquest pressupost es destinarà a augmentar el personal que dona resposta a les emergències; millorar els recursos tecnològics i les infraestructures; impulsar més polítiques de prevenció; i promoure la formació i especialització dels i les professionals.

A més, Bravo ha subratllat l'augment de la partida per a extinció d'incendis, que passa de 143 milions d'euros a un total de 161 milions, "la major inversió que mai ha fet la Generalitat en aqueixa matèria". "Totes les projeccions anticipen un increment del risc d'incendis i episodis meteorològics cada vegada més extrems i perillosos i aquests nous desafiaments exigeixen el disseny i impuls de polítiques encaminades a millorar la nostra capacitat d'anticipació davant els riscos", ha comentat Bravo.

En aquesta línia, ha detallat els projectes principals per a reforçar les capacitats operatives del 1·1·2 a través de les noves tecnologies i el reforç per al servei de bombers forestals que passa per la renovació del parc d'autobombes (un milió d'euros), l'increment dels components de les unitats helitransportades (3 milions), la implementació d'un servei exclusiu de vigilància aèria preventiva (un milió) o la compra dels nous equips de protecció individual (3 milions), a més de la nova unitat d'anàlisi i intel·ligència, dotada amb 500.000 euros.

Funció Pública augmenta el seu pressupost fins als 15,78 milions

L'àrea de Funció Pública comptarà amb un pressupost total de 15,78 milions d'euros, un 13,5 per cent més que l'any anterior, "una inversió que ens permetrà continuar avançant en el major procés de transformació i renovació de capital humà de la Generalitat des de la recuperació del nostre autogovern".

A més, ha explicat que amb una inversió superior als 10 milions d'euros es posarà en marxa l'Escola Valenciana de la Funció Pública (EVAP) que s'encarrega de la selecció i formació del personal i ha destacat a més el gran esforç que està realitzant l'Administració Pública per a afrontar el relleu generacional i estabilitzar les plantilles.

Finalment, la consellera també ha recordat el nou programa de beques per a opositors, 700 euros al mes per a 700 opositors, amb una dotació pressupostària de quasi 2 milions d'euros.

Arxivat a:

Destacats