Bravo anuncia que es dedicaran 9,5 milions per a ampliar els reforços de personal dels jutjats

La consellera detalla en la Comissió Mixta GVA-TSJ el pla per a augmentar i agrupar els jutjats de Violència sobre la Dona

Guardar

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en l'obertura del Fòrum de Convivència i Seguretat
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en l'obertura del Fòrum de Convivència i Seguretat

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que "des de 2015, el Consell del Botànic ha multiplicat per deu la dotació anual de personal de reforç dels jutjats de la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, la consellera ha recordat que s'ha passat de les poc més de 50 persones que es van incorporar en 2015 a les 500 que contempla el pla per al 2022.

"Destinarem 9,5 milions d'euros per a reforçar tots els òrgans judicials de la Comunitat de manera que, al llarg de 2022, comptarem amb 500 professionals més que secundaran tant de manera puntual com a través de reforços transversals que reforçaran a les diferents jurisdiccions", ha assenyalat la consellera.

A més, Bravo ha explicat que "es treballarà de manera conjunta amb el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i la Sala de Govern en un pla específic per a reforçar les jurisdiccions civils i de les socials, en ser més afectades per la suspensió de procediments a conseqüència de la pandèmia".

Així ho ha detallat la consellera en la reunió de la Comissió Mixta de Cooperació i Coordinació Generalitat-TSJCV, que s'ha celebrat aquest dimecres per videoconferència, i en la qual ha participat la presidenta del Tribunal Superior, Pilar de l'Oliva, la directora general de Modernització i Relacions amb l'Administració de Justícia, Àngels Bixquert; els i les presidentes de les audiències provincials de València, Castelló i Alacant, (Esther Rojo, José Manuel Marco i Juan Carlos Zanón, respectivament), així com el degà i les deganes dels jutges dels partits judicials de les tres capitals: Esther Rojo per València, Sofia Díez per Castelló i César Martínez per Alacant.

La consellera ha destacat "l'esforç pressupostari de la Conselleria en matèria de personal per a enguany en els quals la Generalitat dedicarà 253 milions d'euros, és a dir, un 7% més que en 2021 i un 46% si es compara amb l'any 2015, la qual cosa ha permés multiplicar per deu la dotació de personal de reforç".

A més dels reforços, Bravo ha recordat que la plantilla dels tribunals valencians ha ascendit als 4.811 treballadors i treballadores gràcies a un augment conjunt de la dotació pressupostària del voltant de 80 milions d'euros el que, en opinió de Bravo, ha redundat "en un millor servei per al més del milió de persones que, cada any, passen pels tribunals valencians".

De la partida pressupostària de 9,5 milions per a reforços, al voltant de 2 milions es dedicaran al reforç de la dotació de personal dels tres jutjats COVID i les jurisdiccions més afectades, que són les socials i El Mercantil.

L'increment inclou també la creació de noves places com la dels perits experts en comptabilitat i finances de suport a la Fiscalia, mèdics forenses, psicòlegs i treballadors socials per als serveis d'atenció a les víctimes del delicte i, especialment a les de violència de gènere a través de les Unitats d'Atenció Social, les Unitats de Valoració Forense Integral i la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte.

A aquesta dotació cal sumar els 1,5 milions que es dedicaran a dotar del personal necessari als nous jutjats que entren en funcionament enguany. A més, enguany es crearan les Unitats Transversals en cadascun dels 36 partits judicials. Aquestes unitats podran variar el seu destí i ser utilitzades en diferents jutjats segons les necessitats de la càrrega de treball de cadascun.

Agrupació de jutjats de Violència sobre la Dona

D'altra banda, la consellera ha explicat el desenvolupament del pla bianual per a reformar la planta judicial en matèria de violència de gènere, que ja va avançar aquest dilluns a Alacant, i que contempla la creació de 13 Jutjats de Violència Sobre la Dona (VSM) específics: 4 a Alacant, 7 a València i 2 a Castelló, així com la reagrupació d'altres 16.

D'aquesta manera, es passaria dels 16 jutjats VSM actuals que hi ha en les tres províncies -7 a Alacant, 7 a València i 2 a Castelló- a 29 entre els agrupats i els de nova creació per a donar cobertura en els 36 partits judicials de la Comunitat Valenciana.

Amb aquesta proposta, els 29 jutjats dedicats en exclusiva a la Violència de Gènere farien que la Comunitat Valenciana comptara amb el 23% dels jutjats VSM de tota Espanya (hi ha 118) enfront del 13% actual.

Arxivat a:

Destacats