Bravo anuncia la creació d'una càtedra interuniversitària d'estudis del terrorisme

La consellera destaca que 30 centres escolars i 3.000 estudiants han rebut unitats didàctiques amb testimoniatges de víctimes de la violència etarra

Guardar

Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, en l'anunci de la càtedra interuniversitària d'estudis del terrorisme
Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, en l'anunci de la càtedra interuniversitària d'estudis del terrorisme

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat que, en 2023, "crearem, en col·laboració amb les universitats de la Comunitat Valenciana, una càtedra interuniversitària d'estudis del terrorisme perquè tot coneixement és essencial per a evitar que el que va ocórrer torne a ocórrer". Bravo s'ha expressat en aquests termes durant la seua intervenció en l'obertura de la Jornada d'Avaluació del Projecte Educatiu 'Memòria i prevenció del terrorisme', que se celebra aquest dimarts a València.

Aquest projecte, impulsat per les conselleries de Justícia i Educació en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior i les associacions i fundacions de víctimes del terrorisme, consisteix en la impartició d'unitats didàctiques sobre la violència etarra que compten amb el testimoniatge directe de les víctimes en les aules.

L'experiència pilot es va iniciar el passat 14 de febrer amb la participació de deu centres escolars. Malgrat que s'havia plantejat inicialment per a cinc, la demanda i l'interés dels centres va propiciar duplicar la previsió. Les unitats s'han treballat en aules de 1r d'ESO i 2n de Batxillerat emmarcades en les classes de Filosofia, Geografia i Història, així com en tutories. A més, la iniciativa es va complementar amb jornades de formació específica per al professorat entre els mesos de març i maig d'enguany.

Bravo ha remarcat que la Jornada coincideix amb el 25 aniversari de les multitudinàries manifestacions que, en 1997 van traure als carrers de tota Espanya a 2,5 milions de persones per a exigir a ETA l'alliberament del regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco, al que la banda va assassinar aquell mateix 12 de juliol. Per a la consellera "no podem consentir que els terroristes imposen el seu relat. Hem d'assegurar el judici condemnatori de la Història per a complir els principis de debò, memòria i justícia".

Per aqueix motiu, segons Bravo, "no anem a consentir que l'oblit s'impose a la decència, la dignitat, la llibertat i la pau. Per aquest motiu, des de la Generalitat ens sumàrem des del principi, al projecte educatiu elaborat pel Ministeri de l'Interior en col·laboració amb les associacions de víctimes per a elaborar aquestes set unitats didàctiques –que expliquen què va ocórrer i per què– per a incloure-les en els programes educatius de l'Ensenyament Secundari Obligatori i el Batxillerat".

Per a la consellera de Justícia, "ningú pot explicar millor que una víctima què és un atemptat; com es viuen les amenaces i de quina manera es pot reconstruir la vida després de la urpada de la violència". Per això, segons ha afirmat, era tan important que elles foren les protagonistes i ha agraït que portaren els seus testimoniatges a les aules perquè les generacions més joves comprenguen el vertader significat del terror polític, la seua desraó i la seua inutilitat.

A més, des de la Generalitat "també anem a promoure que les associacions valencianes puguen dur a terme una trobada anual en el Centre Memorial de Vitòria per a intercanviar experiències i desenvolupar projectes d'investigació i difusió de continguts vinculats al terrorisme", ha conclòs Gabriela Bravo.

Arxivat a:

Destacats