El Botànic fa una crida als partits majoritaris per a incorporar el Dret Civil Valencià a la Constitució

"S'ha perdut una magnífica oportunitat", manifestava sobre aquest tema la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Guardar

Ximo Puig i Aitana Mas en la sessió de control a Les Corts. Imatge de Rober Solsona
Ximo Puig i Aitana Mas en la sessió de control a Les Corts. Imatge de Rober Solsona

El Dret Civil Valencià es va quedar fora de la reforma constitucional escomesa recentment. Un fet que ha molestat als grups polítics que integren el Botànic, que han fet una crida als partits majoritaris perquè tinguen sensibilitat amb aquesta demanada.

Ha sigut en boca del propi president de la Generalitat, Ximo Puig, que ahir incidia en què "és exigible" incorporar el Dret Civil Valencià en la Constitució, advocant perquè els "partits majoritaris" aconseguisquen un acord per a reformar-la, després que el Govern i el PP acordaren la setmana passada realitzar una reforma de la Constitució cenyida a l'article 49, limitada a l'eliminació de terme "disminuït" i al blindatge de les polítiques en matèria de discapacitat, però sense admetre altres canvis.

"Nosaltres pensem que cal escometre una reforma profunda de la Constitució", manifestava el president, al mateix temps que ha lamentat que "el PP no vulga arribar a cap pacte".

En aquest sentit, Puig defensava ahir la necessitat d'"actualitzar" la Carta Magna perquè, "entre altres coses, la igualtat entre homes i dones siga una realitat, que en la Constitució desgraciadament no està, igual que altres qüestions fonamentals en el capítol de la qüestió territorial".

Nova oportunitat en unes setmanes

Per part seua, la vicepresidenta de la Generalitat i portaveu del Consell, Aitana Mas, demanava, divendres passat, als grups del Congrés que "recapaciten" i atenguen aquesta demanda tant del Govern com del poble valencià.

"S'ha perdut una magnífica oportunitat en cenyir exclusivament l'acord de reforma de la Constitució a l'article 49", incidia Mas, al mateix temps que recalcava que el Consell continua tenint "una posició ferma i de suport" al Dret Civil Valencià i ha assenyalat que hi haurà una nova oportunitat en les pròximes setmanes.

Què és el Dret Civil valencià?

El Dret Civil Foral és el conjunt de lleis i normes que serveixen per a solucionar els problemes que sorgeixen en les relacions entre les persones. El dret civil s'ocupa d'aquests temes al llarg de la nostra vida i després de la nostra mort. Les persones acorden quasi totes aquestes normes de manera lliure i voluntària.

Concretament, es tracta dels drets que representaran singularitat en l'ordenament jurídic espanyol. Això és així, perquè els drets forals són aquells drets que conserven fins i tot en l'actualitat, determinades comunitats autònomes del conjunt de l'Estat: País Basc, Balears, Navarra, Aragó, Galícia i Catalunya.

El dret civil el van crear els habitants dels pobles dia a dia i els governants van recollir aquest dret en les lleis. Això va passar amb tots els pobles d'Espanya des de temps antics a excepció del valencià, perquè l'any 1707 el rei Felip V va eliminar tot el dret civil present en els Furs de València per altres lleis i costums castellans com a càstig per fer costat a l'arxiduc Carles que volia ocupar el tron del rei.

Arxivat a:

Destacats