Beques menjador, Xarxa Llibres o la gratuïtat de les aules de 2 anys, claus per a la conciliació familiar

El curs escolar a la Comunitat Valenciana ha arrancat amb mesures que, cada any, continuen incrementant-se per a garantir la igualtat d'oportunitats

Guardar

Un xiquet dibuixa en una escola infantil
Un xiquet dibuixa en una escola infantil

El curs escolar ha començat a la Comunitat Valenciana amb un salt exponencial quant a la conciliació familiar amb mesures que s'han anat consolidant amb l'inici de cada curs acadèmic, com les beques menjador que cada vegada arriben a més famílies; el programa Xarxa Llibres que facilita a l'alumnat els llibres de text de manera gratuïta, permetent a les famílies estalviar entre 300 i 900 €; o la universalització de la gratuïtat en l'escolarització del tram de 2 anys.

Aquest curs, d'acord amb dades de la Conselleria d'Educació, hi ha 4.900 xiquets i xiquetes de dos anys – el que representa el 83% total de la població d'aquesta edat – escolaritzats en escoles infantils públiques, privades i en aquelles escoles d'Infantil i Primària on la Conselleria ha anat obrint aules d'aquest tipus "sense maldecaps econòmics, però també afavorint un millor desenvolupament educatiu i socioemocional dels xiquets i xiquetes", ha assenyalat la consellera Raquel Tamarit.

Una mesura que continuarà avançant amb l'objectiu d'aconseguir, en tot el territori valencià, la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys en el curs 2023-2024. Un objectiu que, sens dubte, "facilitarà la conciliació i la corresponsabilitat en la criança", ha matisat Tamarit.

No obstant això, no és l'única revolució que el Govern del Botànic està duent a terme en el sistema educatiu valencià. Com explicava la consellera "elaborarem una nova normativa que permeta la consolidació dels quasi 15.000 docents que s'han incorporat a la plantilla. Així, els més de 1.000 milions d'euros que invertim en Educació es destinen a més professorat, més innovació, més inclusió educativa, millors infraestructures escolars, a més de programes i ajudes que incideixen en la potenciació de la igualtat d'oportunitats".

La digitalització, una altra de les claus que transformarà l'ensenyament

D'altra banda, cal no oblidar els més de 100 milions d'euros que la Generalitat Valenciana injectarà per a la digitalització de 26.082 aules d'Educació Primària, Secundària i FP, que se sumen a l'adquisició de 33.000 portàtils addicionals per a les aules de Primària. L'objectiu és que en 2025, els centres educatius valencians compten amb eines per a una "educació més moderna i interactiva" donant pas al que es coneix com a Aula Digital Interactiva (ADI).

Però, què és un ADI? Es tracta d'un espai dins de les aules dotat d'elements tècnics per a la impartició de docència recolzada en les tecnologies i que permet la interacció de l'alumnat, mitjançant l'ús del dit o de punters, normalment en format de llapis digital.

En aquest sentit, s'aplicaran una sèrie de modificacions, com la conversió d'aules d'informàtica fixes en aules completament mòbils; la substitució de les tradicionals pissarres per panells interactius, que permetran reformular les classes i incorporar noves materials adaptant la manera de treballar a l'aula; així com la incorporació d'un ordinador portàtil que manejarà el professorat i l'alumnat durant les classes. A més, existeixen aules l'equipament de les quals està dissenyat específicament per a un àmbit de coneixement concret, com és el cas de la Formació Professional.

Destacats