Barceló descarta un estat d'alarma a la carta: "Tenim tots els instruments per a mantenir a ratlla el virus"

Guardar

barceló
barceló

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha descartat aquest dijous que la Comunitat Valenciana vaja a demanar un estat d'alarma "a la carta" després del 9 de maig perquè "tenim tots els instruments al nostre abast per a seguir mantenint a ratlla el virus".

Per això, ha demanat "tranquil·litat" i ha garantit que s'adoptaran totes les mesures restrictives necessàries per a contenir la pandèmia, que es traslladaran al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana perquè les ratifique com s'ha fet fins ara.

Barceló ha respost així a la diputada de Cs, Yaneth Giraldo, sobre quines mesures s'adoptaran després del 9 de maig, i sobre aquest tema ha insistit que s'aplicaran totes les mesures restrictives necessàries d'acord amb la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana. Per això, ha tornat a demanar "tranquil·litat" perquè les mesures "es mantindran en funció del nivell en què es trobe a cada moment la Comunitat Valenciana".

En eixe sentit, ha recordat que ja es disposen de dos escenaris per a poder moure's després de l'estat d'alarma. D'una banda, la llei 2/2021 de 29 de març que es va aprovar fa escassament un mes en el Congrés i al Senat que estableix un marc jurídic sobre les mesures preventives que romanen malgrat caure l'estat d'alarma en matèria de sanitat i higiene, detecció precoç, o evitar aglomeracions, entre altres, i que porta aparellat un règim sancionador.

De la mateixa manera, ha destacat que es pot recórrer a la Llei orgànica de salut pública que estableix el marc jurídic perquè les comunitats autònomes puguen adoptar "les resolucions hi haja o no estat d'alarma".

Barceló ha recalcat a més que cada resolució dictada per la Generalitat i per la Conselleria de Sanitat va acompanyada d'un informe de la situació epidemiològica que justifica les restriccions adoptades i que eixe informe, al costat de les resolucions, es remeten al TSJCV per a la seua ratificació. "Totes les mesures han comptat amb el suport i seguretat jurídica i seguirem així", ha recalcat.

De fet, ha recordat que en el període en què no havia Estat d'Alarma la Comunitat Valenciana va aplicar, entre altres limitacions, el toc de queda, les reunions de grups i es va autoritzar el perimetratge municipal amb el suport del TSJ. En total, s'han adoptat 13 mesures fonamentals i s'han desestimat 8 recursos contra eixes mesures sense que hi haguera l'Estat d'alarma, ha concretat.

PROLONGACIÓ DE CONTRACTES COVID

D'altra banda, en resposta a una pregunta de VOX sobre els contractes covid, ha recalcat que aquests reforços "no decauen quan caiga l'Estat d'alarma" i de fet ha explicat que en aquests moments s'està analitzant la situació amb els departaments de salut i els sindicats en la mesa sectorial de Sanitat.

Barceló ha recordat que s'ha contractat a prop de 9.000 sanitaris des de l'inici de la pandèmia i que el cost entre l'1 desembre de 2020 a 31 de maig 2021 d'aquests reforços ha sigut de 179 milions d'euros.

"Evidentment davant l'evolució de pandèmia continuarem treballant per a adequar-nos a la situació epidemiològica i ajustar els recursos a les necessitats", ha recalcat Barceló, que ha postil·lat: "Seguirem monotoritzant la situació i si l'evolució és desfavorable es tornaria a reactivar tots els recursos, aquests i els que foren necessaris".

Destacats